ŽESTOKA IZMJENA VATRE

Sirijske snage i pobunjenici bore se u Damasku i Aleppou

22.07.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Sirijski pobunjenici sukobili su se u nedjelju sa snagama predsjednika Bašara al-Asada kod glavne baze obavještajne službe u gradu Aleppou na sjevere zemlje, dok su vladini helikopteri napali nekoliko četvrti u Damasku u pokušaju da iz njih istjeraju pobunjenike, prenose očevici

Iranski ministar vanjskih poslova tvrdi da je u Siriji mirno

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u nedjelju je izjavio da je stanje u Siriji 'mirno' te da 'iranski državljani koji se tamo nalaze nemaju problema. Nema potrebe išta posebno poduzimati'. Svake godine tisuće Iranaca odlaze na hodočašće u Siriju, a Teheran je jedan od glavnih saveznika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.


Agencija Reuters navodi da borbe bjesne i u drugim dijelovima Aleppoa, industrijskog i trgovačkog središta, a prosvjednici su tijekom noći u središtu grada srušili spomenik Asadova oca, preminulog predsjednika Hafeza al-Asada

'Eksplozije iz različitih dijelova tresu cijeli grad. Od jutra traje žestoka izmjena vatre kod stožera obavještajne službe u al-Mouhafaza', izjavila je svjedokinja u telefonskom razgovoru za Reuters.

U glavnom gradu Damasku, čini se da Asadove snage vraćaju teritorij koji su početkom tjedna zauzeli pobunjenici istjeravši ih iz četvrti Mezze, navode stanovnici i oporbeni aktivisti.


Elitna Četvrta divizija opkoljena je u četvrti Berzeh u sjevernom dijelu grada odakle dopire zvuk tenkovske vatre, a vladini helikopteri strojnicama pucaju po obližnjim dijelovima grada Rukn al-Din i Qaboun, prenosi Reuters.

Prema agenciji AFP, pobunjenici su zauzeli još jedan granični prijelaz s Turskom, onaj u al-Salamu kod Aleppoa.

U dosadašnjim sukobima vlade i pobunjenika poginulo je više od 19.000 ljudi, prenosi AFP podatke Opservatorija za ljudska prava.