USVAJANJE REZOLUCIJE

Sirija posvađala Bosance

08.08.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija u srijedu je optužio srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanović da je pokušao blokirati glasovanje BiH u prilog rezolucije o Siriji, koju je prošlog tjedna usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda i kojom je osuđeno nasilje režima Bašara al Asada nad vlastitim narodom

U otvorenom pismu Radmanoviću, koje je dostavljeno i medijima u BiH, Lagumdžija ističe da su pozivi na njegovu (Lagumdžijinu) ostavku odnosno smjenu zbog glasovanja za rezoluciju o Siriji koji stižu iz Republike Srpske tek 'zamagljivanje biti' koja se svodi na pokušaj ignoriranja činjenice da se u toj zemlji provodi brutalno nasilje i krše ljudska prava

'Teško mi je oteti se dojmu da vi pozivanjem na procedure pokušavate zamagliti bit – da ste tražili da BiH 'zažmiri' na flagrantno kršenje ljudskih prava u zemlji u kojoj režim satire svoj narod. Štoviše, da se u glasovanju protiv rezolucije svrstamo uz vojnu huntu Mianmara, Lukašenkovu Bjelorusiju, Chavezovu Venezuelu ili Sjevernu Koreju i da ignoriramo poziv Europske unije u čije članstvo želimo, Francuske, SAD-a i Velike Britanije čije prijateljstvo trebamo', stoji u Lagumdžijinom pismu Radmanoviću.

Ministar vanjskih poslova ustvrdio je i da mu je Radmanović u telefonskom razgovoru osobno potvrdio da je protiv prihvaćanja rezolucije o Siriji kakvu je predložila Saudijska Arabija.

Unatoč Lagumdžijinu traženju jasnih naputaka, predsjedništvo BiH nije uspjelo održati sjednicu na kojoj bi se izrijekom očitovalo o predloženoj rezoluciji jer se Radmanović nije pojavio u Sarajevu.

Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon toga je ministra vanjskih poslova podsjetio na činjenicu da je državni vrh ranije zauzeo stajalište o sirijskoj krizi koje je na tragu novopredložene rezolucije, uz ocjenu da stoga nema ni razloga da se ona ne podrži.

Lagumdžija je pak u pismu Radmanoviću u srijedu istaknuo da ne bi pristao sudjelovati u provedbi neke druge 'pogubne' politike u odnosu na Siriju čak ni kada bi takvu odluku donijela sva tri člana državnog vrha. 'Nitko od nas nema mandat da se na takav način igra povjerenjem građana BiH, koji su i sami prošli ratne strahote i koji su jasno, i to nekoliko puta, poručili gdje vide sebe i BiH. Umjesto da meni pišete pisma, zamolio bih vas da njima objasnite što vas je motiviralo da 'osobnim stajalištem' tražite svrstavanje BiH na pogrešnu stranu', napisao je Lagumdžija Radmanoviću.

Sam Radmanović ranije je optužio Lagumdžiju da je prekršio ustav i zakone jer je neovlašteno dao naputak predstavniku BiH pri UN-u da glasuje za novu rezoluciju o Siriji.

Radmanovićev stranački šef i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istom je argumentacijom u utorak ultimativno zatražio od Lagumdžije da podnese ostavku na mjesto šefa diplomacije ili će u protivnom biti pokrenut postupak njegove smjene.

Dodik je ujedno najavio da će, 'dok se to pitanje ne riješi', funkcioniranje vladajuće koalicije na razini BiH, koju čini šest stranaka, ostati blokirano, što uključuje i provedbu ranijeg dogovora o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

Dodik i Lagumdžija ranije su se dogovorili da izbace Stranku demokratske akcije (SDA) iz vladajuće koalicije i zamijene je Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Pokušaj smjene dvaju ministara iz reda SDA u srpnju je blokiran u Domu naroda parlamenta BiH, jer je ta stranka odlučila pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Kako je najavljeno, ustavni sud BiH tek bi krajem kolovoza trebao odlučivati o tome je li pokušajem smjene dvaju ministara ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, o čemu ovisi i mogući nastavak parlamentarne rasprave o rekonstrukciji Vijeća ministara.