ASAD PRIZNAO

'Sirija je u ratnom stanju'

27.06.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Pozivajući na jedinstvo, Bashar je od ministara zatražio da se klone ekonomskih unija sa zapadnim državama te da ih pokušaju uspostaviti s onima na istoku i jugu te zemljama Latinske Amerike i Afrike

'Mi smo u stanju rata, u svakom smislu te riječi. Naša politika mora biti orijentirana na pobjedu', riječi su koje je u utorak izrekao sirijski predsjednik Bashar al-Assad tijekom obraćanja novouspostavljenoj vladi, piše CNN.

Pozivajući na jedinstvo, Assad je od ministara zatražio da se klone ekonomskih unija sa zapadnim državama te da ih pokušaju uspostaviti s onima na istoku i jugu te zemljama Latinske Amerike i Afrike.

'Naš je problem što smo uvijek sa Zapadom, a primijetili smo da on uzima, a nikad ne daje', istaknuo je Assad.

Formiranje nove vlade kritizirao je vođa oporbe George Netto koji smatra da je 'bilo kakva promjena u vladi lažna ako je provedena pod istim režimom i upravom'.

Jučerašnji dan u Siriji obilježio je i prvi otvoreni sukob u predgrađu glavnog grada Damaska u kojem su živote izgubile 33 osobe, dok je u ostatku zemlje stradalo još 80 ljudi.

SAD: Asad gubi prednost u Siriji

Dezerterstvo unutar vojske, sukobi blizu Damaska i rušenje turskog zrakoplova znakovi su da režim turskog predsjednika Bašara al Asada sve više gubi prednost u Siriji, ocijenila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je, razgovarajući s novinarima u predsjedničkom zrakoplovu posebno je istaknuo 'dezerterstvo visoko pozicioniranih vojnih dužnosnika'. 'Režim Bašara al-Asada lagano gubi prednost u zemlji', kazao je Carney novinarima.

On je pozdravio 'odmjeren odgovor' Turske nakon gubitka zrakoplova, ističući da se SAD i NATO drže uz Tursku i 'radit će na tome da Asadov režim 'snosi odgovornost'.

SAD još uvijek ističe da se politička 'tranzicija u Siriji ne može provesti s Asadom', ponovio je Jay Carney.