teška situacija

Veliki požar aktivirao mine zaostale iz rata, vatrogasci objavili strašan video vatrene fronte

25.07.2023 u 20:57

Bionic
Reading

Orkansko jugo koje puše u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prouzročilo je jako širenje požara otvorenog prostora na području Župa dubrovačka, Plat

Zbog vjetra zračne snage nisu mogle djelovati, a dva Canadaira koja se nalazila na punjenju gorivom u Zračnoj luci Dubrovnik upućeni su na požarište, no vraćeni su jer nisu imali uvjete za rad. Uz domaće snage i pripadnike Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, na požarište su upućeni i pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi Split, Zadar i Šibenik, te je na terenu ukupno oko 130 vatrogasaca. Dulist piše da je požar u Župi dubrovačkoj izazvao dodatne poteškoće jer su detonirani ostaci mina iz Domovinskog rata na brdu poviše Petrače.

„U ovome trenutku objekti nisu ugroženi, ali radi se o velikoj fronti gašenja koju otežava jak vjetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije te se ulaže maksimalan napor da se požar zaustavi“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodajmo kako je požar koji je u popodnevnim satima izbio na području Seget Gornji- Labinštica u Splitsko-dalmatinskoj županiji pod kontrolom vatrogasaca.

Situaciju je opisao i Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

'Nije dobra situacija, jak vjetar nam je otežavao cijelo jutro, ali ovaj orkanski vjetar koji je krenuo popodne poremetio je sve ono što smo radili i trudili se. Sve je pošlo doslovce nizbrdo', rekao je Simović.

Požar se gasi na dvije fronte, istočnoj i zapadnoj.

https://www.youtube.com/watch?v=af-P0G_G16M
Izvor: Društvene mreže / Autor: DubrovnikTVnet

'Požari se brzo šire, Župa je općina koja je mala površinom, a puno naseljena i turistički razvijena tako da sada moramo jako brinut što će se događati', rekao je Simović.

Jugoistočni vjetar otežava situaciju.

  • +35
Požar u Župi dubrovačkoj Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

'Nevjerojatno je da ga on goni gore, pa ga vrati dolje, kao da puše jugo pa bura, a ako krene na buru, imat ćemo jako velikih problema', zabrinut je Simović.

Iznad Vrela imamo isto problem, aktivirao se jedan požar, i tamo imamo jednu frontu koja je jako zahtjevna.