BEOGRADSKO SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

Šipušić svjedočio o svojim kontaktima s Mafalanijem

03.06.2011 u 22:38

Bionic
Reading

Na suđenju tročlanom beogradskom djelu skupine koja se u Srbiji i Hrvatskoj tereti za ubojstvo suvlasnika “Nacionala“ Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, službenik zagrebačke policije Nenad Šipušić u petak je izjavio kako mu je Amir Mafalani prilikom jednog kontakta najavio da bi se u središtu Zagreba moglo dogoditi 'nešto veliko'

Ispitan videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu, Šipušić je u nastavku dokaznog postupka pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu kazao kako je, nakon što je doznao o ubojstvu Pukanića, istu večer nazvao Mafalanija te ga upitao je li to ono što je najavljivao, te da je Mafalani to negirao.

"Na konkretno pitanje je li to ono o čemu je govorio, on mi je rekao da nije", naveo je Šipušić, dodavši kako Mafalanija uopće nije doživljavao kao osobu koja bi mogla imati išta s tako ozbiljnim kaznenim djelom.

Šipušić je, navodeći kako o onome što je čuo od Mafalanija nije nikoga obavijestio, objasnio kako mu je informacija koju je dobio od Mafalanija bila uopćena i nedostatna te da mu nije davala dovoljno materijala da bi takvu informaciju tretirao kao operativnu informaciju koja bi bila odaslana na dalju analizu i postupanje.

Nakon što mu je predsjedatelj sudskog vijeća predočio da je Mafalani, u svom iskazu naveo kako je Šipušiću rekao da je organizator ubojstva Robert Matanić, Šipušić je to odbacio, ustvrdivši kako Mafalani ne govori istinu, te dodao kako bi zasigurno reagirao ako bi mu Mafalani rekao tako nešto.

Ispitivanju Šipušića prethodilo je ispitivanje Zvonimira Zebeca, odvjetnika Roberta Matanića, koji je ustvrdio kako ga nije zastupao tijekom kaznenog, već samo tijekom istražnog postupka, dok na većinu postavljenih pitanja o detaljima razgovora sa Matanićem nije mogao odgovoriti jer mu je, kako je rekao, za to potrebna njegovo odobrenje.

Optužnica posebnog državno odvjetništva u Beogradu tereti Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih su trojica optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića na zagrebačkome Županijskom sudu 3. studenoga 2010. izrečene su presude šestorici optuženih, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti.

Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubojstvu, njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.

Neposredni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30–godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužaba da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.

Nastavak suđenja očekuje se 10. listopada.