ODBIJENE JAMČEVINE

Sinovčić i ekipa idu na mjesec dana u zatvor!

03.12.2014 u 18:11

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu održano je istražno ročište za USKOK-ovu aferu protiv Rene Sinovčića i sedam okrivljenika protiv kojih su tužitelji tražili određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora. Reno Sinovčić već je ponudio jamčevinu u iznosu od 10 milijuna kuna, no sutkinja istrage Jasmina Mandušić odbila je ponudu i odredila mjesec dana istražnog zatvora za sve osumnjičene

Istražna sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasmina Mandušić udovoljila je zahtjevu USKOK-a i odlučilada Reno Sinovčić, Stoja Mučaji, Vjekoslav Jurlina, Marko Lozančić, Irena Anić, Novica Erlić i Dalibor Zebić moraju na mjesec dana u istražni zatvor zbog sumnji da su pronevjerili ukupno više od 110 milijuna kuna kroz malverzacije u Poreznoj upravi, na VOX televiziji te u NK Zadru.

USKOK je tražio od suda zatvor za sve osumnjičenike zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke. U zamjenu za slobodu, kontroverzni zadarski poduzetnik Reno Sinovčić ponudio je jamčevinu od 10 milijuna kuna u gotovini. 

Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan rekao je da njegov klijent Sinovčić taj novac nema, ali da postoje ljudi koji su spremni položiti taj novac za njega. Među njima je, kaže, i Miroslav Ćiro Blažević. Odvjetnici na određivanje zatvora i odbijanje jamčevine imaju pravo žalbe, a Korljan ju je već najavio.



Odvjetničkom timu Sinovčića
pridružio se odvjetnik Mate Matić (koji brani i Petra Pripuza u aferi Agram). On je uoči izricanja odluke o zatvoru rekao kako vjeruje da će pravosuđe konačno shvatiti da ovaj trenutak nije trenutak za razmišljanje o iznosima jamčevine: 'Mi moramo vječito razmišljati kolika je jamčevina. Nažalost, privikavamo se na taj model, mislimo da je prijelazni. Naime, ne možete 140 svjedoka predložiti na sudu a da za te svjedoke ne navedete odakle proizlazi opasnost utjecaja na svjedoke. Zakon je ovdje jasan, kaže se da može biti opasnost utjecaja na svjedoke, ali mora biti vidljivo da takva opasnost postoji. Ovog trenutka nam ne preostaje ništa osim da učinimo sve da probamo izvući čovjeka na slobodu, iako nema objektivnih zatvorskih razloga. Kad USKOK kaže da je 10 milijuna kuna malo i to povezuje sa štetom, onda ispada da nam to radi namjerno ili nam podvaljuje. Nema nikakve veze šteta s iznosom jamstva.'

Nakon odluke o određivanju zatvora, Matić je rekao da će sud imati težak posao obrazložiti tu odluku: 'Sud se ne može tako lako igrati sa slobodom čovjeka, nema razloga da se jamstvo ne prihvati.' Matić vjeruje da će izvanraspravno vijeće promijeniti stav.

Odvjetnik Vjekoslava Jurline Fran Olujić rekao je da je petoro od sedam osumnjičenika nudilo jamčevine u iznosima od 100 i 150 tisuća, a samo je Sinovčić ponudio veći iznos od 10 milijuna kuna. 'Sutkinja je ocijenila da za jamčevine nema uvjeta, no obrana će se na tu odluku žaliti', rekao je Olujić.

Osumnjičene se tereti za pronevjeru ukupno više od 110 milijuna kuna kroz zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, prevaru u gospodarskom poslovanju i prouzrokovanje stečaja. Više o USKOK-ovoj istrazi pročitajte OVDJE.