priopćenje uae

Sinopharmovo cjepivo je 86 posto učinkovito

09.12.2020 u 10:55

Bionic
Reading

Eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa koje je razvio kineski Sinopharm 86 posto je učinkovito, priopćilo je ministarstvo zdravstva Ujedinjenih Arapskih Emirata navodeći podatke temeljene na testiranju na ljudima koje još u tijeku

Zaljevska arapska država počela je u srpnju treću fazu kliničkih ispitivanja cjepiva, koje je razvio pekinški institut za biološke proizvode, odjel Sinopharmove kineske nacionalne grupacije za biotehnologiju (CNBG).

UAE je u rujnu odobrio njegovu hitnu uporabu za određene skupine.

Analize također pokazuju "100-postotnu učinkovitost u sprečavanju umjerenih i teških slučajeva bolesti", navodi ministarstvo u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija.

"Analize ne pokazuju ozbiljne sigurnosne probleme", rečeno je.

Ministarstvo je također navelo, ne objašnjavajući, da je službeno registriralo cjepivo te da je u testiranju u UAE sudjelovalo 31.000 dobrovoljaca 125 nacionalnosti.

Nije rečeno koje su nuspojave ili bolesti sudionici doživjeli niti koliko je dobrovoljaca dobilo cjepivo, a koliko je dobilo placebo. Za cjepivo su potrebne dvije doze.

Ispitivanje u UAE partnerstvo je između Sinopharmova CNBG-a, tvrtke za umjetnu inteligenciju Group 42 (G42) sa sjedištem u Abi Dabiju te ministarstva zdravstva u Abu Dabiju.

Sinopharm i G42 proširili su ispitivanje na Egipat, Jordan i Bahrein.

Abu Dabi, glavni grad UAE-a, ovaj tjedan je također objavio da traži dobrovoljce koji će sudjelovati u kliničkom ispitivanju ruskog cjepiva Sputnjik V.

UAE, sa stanovništvom od oko 9 milijuna ljudi, prijavio je 178.837 zaraženih i 596 smrtnih ishoda povezanih s covidom-19.