SVE JE SPREMNO

Sinjska alka: Hoće li uspjeti pobjeći od politike?

09.08.2015 u 10:02

Bionic
Reading

Jubilarno 300. izdanje Sinjske alke trebalo bi proteći bez politike, uvjerava predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić, kojega su reporteri tportala uhvatili u Splitu neposredno nakon što je potpisao svečanu povelju o suradnji s još jednom dalmatinskom i hrvatskom institucijom, Hajdukom

U VAD-u se silno trude kako bi barem nominalno maknuli politiku i politikantstvo od manifestacije za čije okruglo izdanje se spremaju punih sedam godina; država, Splitsko-dalmatinska županija i samo Viteško alkarsko društvo ulupali su desetke milijuna kuna u nove Alkarske dvore Muzej Sinjske alke i niz popratnih događanja i detalja, zbog čega je čak prodan dio starih prigodno izlivenih zlatnika, a od svega planiranog nije ostvarena jedino nabavka novih tribina. Stoga će glavnu utrku ove nedjelje u Sinju moći pratiti točno 5.150 posjetitelja na starim drvenim tribinama, što je preko tisuću više u odnosu na prošlu godinu i predstavlja njihov kapacitet napregnut do maksimuma.

Tisuću ulaznica odlazi uzvanicima, oko 700 alkarima i alkarskim momcima, a dio Županiji, Gradu Sinju i okolnim gradovima i općinama te braniteljskim udrugama. A ostatak će se prodavati po paprenim cijenama: najbolja sjedeća mjesta za 350 kuna, nešto lošija za 300, a ona najudaljenija od alkarske mete 200 kuna. Ukupno, poskupljenje ulaznica u odnosu na prošlu godinu iznosi otprilike 300 posto.

Ali nema sumnje da će još barem pet tisuća ljudi Alku gledati uz trkalište, s nogu, dok se u samom centru Sinja očekuje nepregledna masa koja će natjecanje zaštićeno od strane UNESCO-a pratiti na video ekranima. Uz proslavu Velike Gospe, ovo je glavni sinjski događaj.

Dakako, očekuje se prvi ešalon hrvatske političke scene, premda je u zraku još uvijek jedna dvojba - hoće li se u nedjelju ondje pojaviti i Zoran Milanović. Premijer je službeno pozvan, a jučer je, i to u pratnji gotovo kompletne Vlade - Branka Grčića, Berislava Šipuša Ante Kotromanovića, Ivana Vrdoljaka, Gordana Marasa i Darka Lorencina - prisustvovao otvorenju Muzeja Sinjske alke. Ministar turizma trebao bi objasniti zašto je Alka dobila tek 15 tisuća kuna potpore kao turistička manifestacija, dok je snimanje nepoznate njemačke televizijske emisije u njegovoj Istri počašćeno s 900 tisuća kuna.

Zoran Milanović je, napomenimo, službeno na čelu Organizacijskog odbora 300. Sinjske alke.

Ni predsjednik Sabora Josip Leko nije posve siguran, pogotovo otkako je Sabor nedavno službeno povukao svoje pokroviteljstvo kada se doznalo da je istu čast prihvatila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U Viteškom alkarskom društvu objašnjavali su da je Leko sve krivo shvatio jer je predsjednik države uvijek pokrovitelj događanja, dok je Sabor još prije sedam godina prihvatio biti pokrovitelj '300. obljetnice čudesne obrane Sinja', što uključuje više popratnih događanja. Šum na vezi između Sinja i Zagreba do danas nije raščišćen.

Glavna zvijezda zato će zasigurno biti Kolinda Grabar Kitarović, koja je radi ljetnih manifestacija u Dalmaciji čak privremeno preselila svoj ured u Split. U Sinju joj spremaju spektakularan doček, vrlo vjerojatno nalik nedavnom kninskom povodom obilježavanja godišnjice Oluje - pitanje je samo na kakav će prijem naići predstavnici ostatka državne vlasti. Dakako, ako se uopće pojave.


Ako i bude zviždanja i negodovanja, neće to biti ni blizu situaciji s početka dvijetisućitih, kada je usred najvećih problema s optužnicama Haaškog suda upravo Sinj bio žarište otpora Ivici Račanu i Stjepanu Mesiću, zbog čega je ovaj posljednji nakratko ukinuo predsjedničko pokroviteljstvo.

Bio je to, za ono doba, prvoklasni politički skandal: u Sinju se toga ljeta proklinjalo izdajničku koalicijsku vlast, navodno pod dirigentskim vodstvom Ivića Pašalića, vrlo neugodno odjeknuo je podatak da je slavodobitniku Alke doslovce zabranjeno primiti protokolarne poklone koje mu je trebao uručiti izaslanik predsjednika Mesića Milivoj Petković. Umjesto toga, ali i umjesto 'odsutnog' vojvode Mirka Norca, vatreni politički i antieuropski govor održao je tadašnji stožerni brigadir i Norčev zamjenik Ante Kotromanović.

U vrhu tadašnje vlasti cijela situacija dosta ekstenzivno je protumačena kao svojevrsni 'državni udar', a Kotromanović je umirovljen jer je podržao pismo jedanaest hrvatskih generala protiv kriminalizacije Domovinskog rata. Ipak, koju godinu kasnije i njemu samome oduzeta je titula vojvode 'zbog bliskosti s Mesićem', kao što su iz Alke isključeni i alkari Ognjen Preost, Ivica Perić i Stipe Breko koji su se protivili njenoj politizaciji. Današnji ministar obrane upravo u to doba započinje približavanje SDP-u.

Nikada nije otkrio tko mu je napisao čuveni govor iz 2001. godine, ali je jednom prilikom objasnio da 'tada nije imao pojma o politici'. Veliku ulogu odigrao je kada je 2010. godine prvi SDP-ov predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u Sinju dočekan bez ijednog zvižduka, navodno jer je diplomatskim metodama uspio dobiti podršku VAD-a.

Manifestacija koja slavi čudesnu obranu sedamstotinjak Sinjana od najezde 60 tisuća Osmanlija, i to uz pomoć i zagovor Gospe Sinjske, ponovno se tako vratila u staze bliske politici. Zlobnici će kazati da je ionako uvijek bilo tako: 1842. održana je čak dva puta - jednom u čast austrijskog nadvojvode Albrechta, a drugi put za nadvojvodu Franju Karla. Tridesetak godina kasnije održano je posebno izdanje za cara Franju Josipa, na čiji rođendan je idućih godina ustanovljen njen fiksni termin 18. kolovoza. Danas je to promijenjeno i ona se uvijek održava u prvoj trećini kolovoza.
Alka se tri puta trčala i izvan Sinja: 1832. godine u Splitu slavljeno je puštanje iz zatvora jednog Sinjanina, 1922. godine u Beogradu slavilo se vjenčanje kralja Srba, Hrvata i Slovenaca Aleksandra Karađorđevića I., a 1946. godine u Zagrebu alkari su obilježili Treći kongres ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije


Na pitanje o bliskosti s vlasti, predsjednik VAD-a Stipe Jukić ovih dana odgovorio je diplomatski.

‘Takva je politika Alke otkako se pamti i, ako je držimo institucijom od nacionalnog značenja, jedina je ispravna. Ova uprava pokušava Alku zaštititi od dnevne politike, ali s jasnom orijentacijom uvažavanja i poštovanja demokratski izabranih čelnika hrvatske države. Nažalost, to ponekad ne uspijevamo ponajprije zbog lokalnih političkih protagonista koji, zato što u cijeloj priči ne vide sebe, pokušavaju rušiti pa ne prežu ni od dezinformiranja državnih dužnosnika. Unatoč tomu, svih ovih godina nailazili smo na puno razumijevanje predsjednika RH, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade neovisno iz kojeg su političkog miljea. Oni su, očito, puno bolje od lokalnih pojedinaca prepoznali nacionalnu vrijednost Sinjske alke i vrijednost onoga što smo mi svih ovih godina radili. Pritom je ponekad dolazilo do nepotrebnih disonantnih tonova, ali smo razgovorima sve rješavali', kazao je Jukić.

Za jedan dio nevladinih organizacija sporan je i podatak da se u članstvu VAD-a i dalje nalazi general Mirko Norac, osuđen zbog ratnih zločina, no on se sasvim sigurno ni ove godine neće pojaviti u Sinju jer, kako je neslužbeno poručio, ne želi time izazivati nikakve probleme.