TRANSPLANTACIJSKI TURIZAM

Singapur želi legalizirati trgovinu organima

25.03.2009 u 08:59

Bionic
Reading

Singapurski parlamentarni zastupnici pokrenuli su debatu koja bi na koncu mogla uroditi zakonom kojim bi se regulirale novčane isplate živim donatorima ljudskih organa

Među nekim zastupnicima pojavio se i glas razuma te smatraju da bi takav zakon pogodovao diskriminaciji stranih radnika u toj bogatoj azijskoj zemlji-gradu.

Zastupnik Halima Jakob smatra da bi se mnoštvo nekvalificiranih stranih radnika, suočeno s financijskim problemima zbog ekonomske krize, moglo odlučiti na donaciju organa kako bi otplatili dugove. Isto tako mogli bi se naći na meti kriminalnih skupina koje bi ih mogle iskoristiti, prenosi AFP.

Po postojećem zakonu takva praksa se smatra ilegalnom. 'U očaju imigrant će pristati i na takvo rješenje radije nego da se kući vrati praznih ruku s ogromnim dugom koji ga čeka u Singapuru', smatra Jakob. Drugi parlamentarac Lim Pi Min je izjavio za tamošnje medije kako ima informacije da se stranci, pretežno Indijci i Pakistanci, već raspituju o  prodaji bubrega u Singapuru.

Lam je upozorio da bi Singapur mogao dobiti nimalo slavnu titulu centra 'transplantacijskog turizma'. Ministar zdravstva Kav Bon Van ne vidi ništa loše u cijeloj ovoj priči. Rekao je da je zabrana plaćanja kompenzacija donatorima 'zastarjela i nepoštena'.

'Mnoge zemlje su u svoju legislativu ugradile mogućnost ovakve nadoknade', rekao je Kav, spomenuvši Sjedinjene Države. Kav je napomenuo da je prošle godine 26 ljudi umrlo u Singapuru čekajući na transplantaciju organa.

Singapurska vlada je krenula s ovim prijedlogom pred parlament kako bi promijenila zakon nakon afere u kojoj je jedan singapurski magnat uhvaćen pri pokušaju kupnje bubrega od jednog Indonežanina.