GADAFI POSLAO PISMO OBAMI

'Sine moj! Libija nije vaša, Libija je za sve Libijce'

20.03.2011 u 08:46

Bionic
Reading

Prije nego što su njegove snage u subotu došle pod udar međunarodne koalicije, libijski čelnik Muammar Gaddafi uputio je pisma upozorenja američkom predsjedniku Baracku Obami i drugim čelnicima da ne koriste vojnu moć protiv njega

Ton pisma Obami, u kojem mu se obraća sa 'sine moj', i drugog pisma upućenog francuskom predsjedniku Francoisu Sarkozyju, britanskom premijeru Davidu Cameronu i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu sugerira da si pukovnik Gaddafi ostavlja malo prostora za povlačenje, izvjestio je u nedjelju The New York Times.

'Libija nije vaša. Libija je za sve Libijce', napisao je u pismu koje je novinarima pročitao njegov glasnogovornik: 'To je nepravda, to je jasna agresija, a to je nepredvidiv rizik s obzirom na posljedice koje će imati na Mediteranu i u Europi.'

'Vi ćete požaliti ako poduzmete korake prema miješanju u naše unutarnje poslove', upozorio je Gaddafi.

Gaddafi se Obami obraća sa 'sine moj', u pismu koje obiluje neprimjerenim familijarnostima, ističe list.

'Ja sam vam rekao prije, čak i ako Libija i Sjedinjene Države uđu u rat, ne daj bože, vi ćete uvijek ostati moj sin, a ja imam ljubavi za vas kao sina i ne želim promijeniti sliku o vama', napisao je.

'Mi se sukobljavamo s Al Kaidom islamskog Magreba, ništa drugo. Što biste vi učinili kad bi oni nadzirali američke gradove snagom oružja? Recite mi, kako biste se vi ponašali, tako da mogu slijediti vaš primjer?' dodao je Gaddafi.

Međunarodna koalicija u subotu je počela provoditi rezoluciju 1973 Vijeća sigurnosti UN o uspostavi zone zabrane leta nad Libijom, uz uporabu 'svih nužnih sredstava' kako bi se zaštitili libijski civili od napada Gadafijevi snaga, koje već tjednima potiskuju prodemokratske pobunjenike prema istoku zemlje.

Intervencija je započele zračnim udarima francuskih lovaca Rafale i ispaljivanjem 112 krstarećih raketa Tomahawk s američkih i britanskim brodova i podmornica u Sredozemnom moru, ispred obala Libije.

Ciljevi napada krstarećim projektilima bili su protuzračni, radarski i komunikacijski centri libijske vojske u okolici Tripolija i Misrate, priopćio je američki Pentagon.