štrajk prosvjetara

Sindikati objavili: U ponedjeljak preskaču štrajk zbog Vukovara, ali u utorak štrajka cijela Hrvatska

15.11.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je kako se štrajk prosvjetara nastavlja u utorak kada nastave neće biti u cijeloj Hrvatskoj

"U utorak se štrajka u svim županijama", kazao je Mihalinec dodajući kako u će štrajk u ponedjeljak preskočiti zbog obilježavanja obljetnice pada Vukovara, javlja Dnevnik.hr.

Najavio je kako će se u ponedjeljak održati sastanak sindikata na kojem će se dogovoriti o daljnjim koracima o čemu će izvijestiti javnost na konferenciji za medije u podne.

Konferencija za medije sindikata učitelja o štrajku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osvrnuo se i na najave Vlade kako nakon danas, dani provedeni u štrajku više neće biti plaćeni.

'Premijer time šalje poruku cijeloj javnosti da obrazovanje uopće nije važno. Premijer takvom odlukom kažnjava djecu i roditelje. Svaki dan koji će se nadoknađivati vrijedi dvostruko i dvostruko više košta proračun', rekao je Mihalinec te dodao kako se referendumsko izjašanjavanje i dalje provodi među učiteljima.

Konferencija za medije sindikata učitelja o štrajku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'96 posto onih koji sudjeluju u štrajku odbijaju prvu ponudu Vlade te su se izjasnili za nastavak štrajka. Spremni smo ići do kraja. O drugoj ponudi se nema ni smisla izjašnjavati kad je lošija od prve', rekao je.

Potvrdio je kako je zbog štrajka moguće pomicanje datuma državne mature.

'Nijedan datum nije uklesan u kamenu, ali cijela nastavna godina će završiti u redu. Vlada je ta koja može ograničiti broj sati i količinu znanja koja treba biti prenesena djeci. Sindikati nisu kočničari, već Vlada', rekao je te dodao kako će država morati platiti dane koji su provedeni u štrajku: 'Oni jedino moraju odlučiti hoće llil to platiti normalno ili dvostruko'.

O mogućem uvođenju radne obveze rekao je kako se o tome može raspravljati jedino u slučaju ratne opasnosti te ne vjeruje da će se to dogoditi.