RADNICI OPET NA UDARU?

Sindikati negoduju zbog radnog vremena trgovina

21.07.2011 u 18:40

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o trgovini kojima se liberalizira rad trgovina, odnosno dopušta im se da rade od 0 do 24 sata radnim danom i nedjeljom. Time su određivanje radnog vremena vladajući dali u ruke poslodavaca, što će se, uvjereni su sindikati, prelomiti preko leđa radnika

Nakon sjednice Vlade, ministar gospodarstva Đuro Popijač objasnio je da Zakonom o trgovini nije doneseno ništa novo u odnosu na praksu koja je bila u primjeni od odluke Ustavnog suda iz 2009.

'Znači, svi dani koji su definirani kao državni praznici ostaju na jednak način tretirani u zakonu kao što su bili i nakon odluke suda te se ništa novo nije dogodilo. Jedino su sada te odluke ugrađene u Zakon o trgovini', rekao je Popijač

Na pitanje je li Vlada išla na ruku poslodavcima, odgovorio je da nije te da su na koordinaciji i povjerenstvima GSV-a sve sindikalne središnjice osim Nezavisnih hrvatskih sindikata podržale ovaj zakon i promjene koje se odnose na druge članke vezane uza sivu ekonomiju i eliminiranje određenih barijera za poduzetnike poput nepotrebnih dozvola koje su se tražile za pokretanje trgovačkih aktivnosti.

'To je sad najbolje pokazalo usmjerenje u kojem ide ova Vlada jer na ovaj način ispada da je reguliranje samog radnog vremena u rukama poslodavaca, što znači da će oni sami moći određivati kako će trgovine raditi, ako treba i 24 sata', kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

No pritom, kaže, treba voditi računa o odredbama Zakona o radu. 'I dosad smo imali razne oblike kršenja rada trgovina nedjeljom, blagdanima i drugim danima. Bit je da je Vlada na ovaj način dala trgovcima u ruke da u potpunosti sami određuju radno vrijeme trgovina, što će se, po običaju, slomiti preko leđa zaposlenika', dodao je.