TUĐE NEĆEMO SVOJE NE DAMO

Sindikati ne žele vratiti božićnice

Spomenka Avberšek i Vilim Ribić

Spomenka Avberšek i Vilim Ribić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matic

Zaposleni u javnim i državnim službama mogu odahnuti jer pravni stručnjaci kažu da nema zakonskog temelja za ispunjenje premijerkina zahtjeva

KB Dubrava, Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Županijska bolnica Čakovec, Neuropsihijatrijska bolnica Popovača, Specijalna bolnica Bistra, Dom zdravlja Zagreb-Istok, HZJZ, Opća bolnica Šibenik, OB Sisak, Medicinski fakultet u Osijeku, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Prometni fakultet, Građevinski, Ekonomski u Splitu i Zagrebu, dio centara za socijalnu skrb i domova za umirovljenike...

Barem šezdesetak ustanova u zdravstvu i visokom školstvu isplatilo je svojim zaposlenima po 1250 kuna božićnice prije no što je Vlada odlučila da one imaju iznositi 625 kuna. Oni koji su trčali pred rudo imaju vratiti pola iznosa, poručuju iz Vlade, piše Večernji list

Ravnatelji i dekani oprezno izjavljuju da će se konzultirati s pravnim službama i mjerodavnim ministarstvima što učiniti, dok su sindikati kategorički protiv vraćanja koje bi bilo protuzakonito, a s njima se slažu i stručnjaci za radno pravo.

arhivski foto

arhivski foto

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pogled prema Banskim dvorima sve govori - pacijenta treba liječiti

– Kako će vratiti novac, pitajte ravnatelje koji su isplatili 1250 kuna božićnice. Nisu mogli konstatirati da toliko iznosi božićnica, u Kolektivnom ugovoru jasno piše da Vlada i sindikati pregovaraju o visini božićnice svake godine. Tako su i oni morali čekati naputak ili se konzultirati sa svojim ministarstvom – kaže Vitomir Begović, predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo.

Međutim, nije jasno do kojeg su to roka ravnatelji trebali čekati, jer u istom članku Temeljnog kolektivnog ugovora za javne kao i Kolektivnog ugovora za državne službenike piše da će dvije strane pregovarati o visini božićnice “u postupku donošenja prijedloga državnog proračuna”, a ako se dogovor ne postigne, isplatit će se najmanje onoliko koliko je iznosila prethodna božićnica. Proračun je donesen, a božićnice 2007. i 2008. godine iznosile su po 1250 kuna.

– Postoji šansa da ćemo morati vratiti 625 kuna, ne možemo biti povlašteni. Konzultirat ću se s pravnom službom i Ministarstvom zdravstva – pomirljiv je prof. dr. Milan Kujundžić, ravnatelj KB-a Dubrava koja je, kao i svake godine, s plaćom za studeni 10. prosinca isplatila i 1250 kuna božićnice.

– Vraćanje novca je neizvedivo, nema šanse za povrat – ne dvoji mr. sc. Viktor Gotovac s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. I Krešimir Rožman, stručnjak za radno pravo, tvrdi da do prisilnog prijeboja po zakonu ne može doći.

Jedinstveni su tu i sindikalci, ali se o pitanju tužbi zbog nagle Vladine odluke o prepolovljenoj božićnici donekle razilaze.

– S tužbama ćemo pričekati do Uskrsa jer vjerujem premijerki da će nam u ožujku isplatiti drugi dio. Ne bude li tako, onda ćemo tužiti, zastara nastupa tek za tri godine – kaže Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti. Slično procjenjuje i V. Gotovac:

– Da bi sve bilo po zakonu, trebali su božićnice rješavati još u kolovozu i rujnu. Država zna da nije poštovala kolektivni ugovor i da pravno njen stav ne drži vodu, ali vjerujem da će početkom sljedeće godine svoju obvezu poštovati i isplatiti drugi dio novca.

Sindikat zdravstva i državnoslužbenički sindikat idućih će dana svoje članove pozvati da tuže poslodavca, tj. državu koja je jednostrano prekinula KU bez zakonskog postupka mirenja i arbitraže.

– Drzne li se poslodavac uzeti pola već plaćenog, to je krađa pa ćemo u tom slučaju podnijeti i drugu tužbu – najavljuje Spomenka Avberšek iz sindikata zdravstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi