ZBOG KOLEKTIVNIH UGOVORA ZA ZNANOST

Sindikati najavili da će tužiti Vladu zbog 'divljaštva'

19.03.2014 u 18:13

Bionic
Reading

Čelnici sindikata obrazovanja i znanosti na današnjoj su konferenciji za novinare ustvrdili da su kolektivni ugovori za osnovno i srednje školstvo, te znanost i visoko obrazovanje otkazani nezakonito, te su zbog toga najavili sudske tužbe i kaznene prijave

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio je da će sindikati odmah tužiti Vladu čim zaposleni u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju i znanosti ne dobiju plaće ugovorene kolektivnim ugovorima.

Kada dobijemo prve pravomoćne presude podižemo kaznene prijave protiv vladajuće garniture zbog nanošenja štete javnim financijama, poručio je Ribić.

Ribić se na konferenciji već uobičajeno obrušio na Vladu nazvavši 'divljaštvom' Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojim se ukida dodatak od 4, 8 i 10 posto.

'To je divljaštvo i mimo civilizacijskih standarda. To je agresija na radnike u obrazovanju i javnim službama i građane kojima služe te javne službe', žestio se Ribić.

Također je optužio Vladu da je kolektivni ugovor za znanost otkazala 'zbog ludila' i želje da asistenti sami sebi plaćaju poslijedipolomske studije što je, po njemu, jedan od najvećih skandala u Hrvatskoj.

Podsjetivši na izjavu premijera Zorana Milanovića kako Vlada ne može raskinuti ugovore u vezi nabave novih automobila, Ribić je ustvrdio da je, s druge strane, Vlada sve napravila i prekršila kako bi otkazala kolektivne ugovore u javnim službama.

'S ovime svime za nas je njihov mandat završio. Tu nema pravde ni morala. Ministar financija Slavko Linić bi krao kad ga ne bi netko uhvatio. Tu nema ekonomskog rezultata i uspjeha, tu nema ničega', poručio je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako je otkazivanje kolektivnih ugovora mješavina neznanja, neposobnosti i namjere, ali ponajviše mišljenja vladajućih da im u četiri godine njihova mandata nitko ništa ne može.

'I Ivo Sanader je mislio da može sve', kazao je Mihalinec i upitao tko će odgovarati za sve izgubljene tužbe na sudovima, koje će u konačnici platiti građani.

Mihalinec je podsjetio da su građani platili i sve izgubljene tužbe za regrese zaposlenih u srednjim školama 2001. godine koje tadašnja SDP-ova Vlada nije isplatila, a za taj trošak iz državnog proračuna nitko iz tadašnje SDP-ove garniture nije odgovarao.

Pozvao je novog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da krene u istragu svih onih koji su štetnim i nezakonitim radnjama u ime države građanima nanijeli ogromnu štetu.

Nakon što Ustavni sud poništi sve protuzakonite Vladine odluke, zaposleni u obrazovanju imat će pravo na naknadu štete. Mihalinec očekuje da će DORH tada pokrenuti istragu pa će 'Remetinec imati jaču koalicijsku garnituru nego sada'.

Pravnica u Sindikatu znanosti Ana Petošić
ustvrdila je da Vlada nije imala razloga za otkazivanje kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje, što je učinila 27. prosinca 2013., a propustila je provesti i uobičajenu proceduru pri otkazivanju. 'Sindikati smatraju da kolektivni ugovor vrijedi i da nakon 27. prosinca nije počeo teći otkazni rok', kazala je.

Petošić protuzakonitom smatra i Vladinu uredbu o izmjenama Zakona o uskrati božićnica i regresa. Spornom drži način na koji je Vlada postigla da se božićnice i regresi ne isplate i u 2014. godini, ocjenivši da je time nezakonito preuzela ovlasti Hrvatskog sabora.

'Vlada je zbog sitnih ušteda u proračunu postupala bez ovlaštenja, protivno hrvatskom Ustavu
i međunarodnim ugovorima te protivno zakonskoj proceduri i ugovorenim pravima i obavezama', rekla je Petošić.