POMORSKA TRAGEDIJA

Osvanuo transkript posljednje komunikacije hrvatskog kapetana: 'Valovi su 10 metara, ne mogu baciti splavove'

  • Autor: B.R.
  • Zadnja izmjena 04.10.2019 10:23
  • Objavljeno 04.10.2019 u 10:23
Dino Miškić

Dino Miškić

Izvor: bourbonoffshore.com / Autor: Dino Miškić Facebook/ bourbonoffshore.com

Nakon nevremena povezanog s uraganom Lorenzo došlo je do havarije broda Bourbon Rhode, a koji je u prošli tjedan potonuo u teritorijalnim vodama Martiniquea. Sada su osvanule nove informacije o ovom incidentu jer su se pojavili transkripti posljednje komunikacije kapetana Dine Miškića

Tegljaču za opskrbu Bourbon Rhode je prošlog tjedna počela voda ulaziti u stražnji dio, nakon nevremena povezanog s uraganom Lorenzo. Tegljač je bio na putu prema Gvajani, a problemi su počeli na Atlantiku. Na brodu je bilo ukupno 14 članova posade.

Zapovjednik broda s ukupno 14 članova posade Hrvat je Dino Miškić iz Šibenika.

Za sada još uvijek nisu poznati svi detalji ove brodske havarije koja se dogodila 26. rujna, no osvanuo je transkript komunikacije kapetana broda Bourbon Rhode i matične kompanije.

Kako navodi Morski.hr, transkript je dostavio je Dinov kolega koji se trenutno nalazi izvan Europe te se ne slaže se sa skrivanjem istine i zbog toga je odlučio pustiti u javnost ono što je došlo i do njega povjerljivim kanalima.

Prema objavljenim transkriptima kompanija koju su brodolomci kontaktirali u 8 sati i 28 minuta odgovorila im je prvi put tek sat i 14 minuta od prvog poziva u pomoć riječima: 'Dino poruka primljena. Pomorski koordinacijski centar spašavanja je uključen, potvrdi nivo vode u strojarnici (totalna ili djelomična poplava).

Potvrdi radi li pomoćni generator i uspijevaju li kaljužne pumpe izbaciti vodu iz strojarnice.

Potvrdi možeš li držati prodor vode pod kontrolom, kao i stabilitet broda da ostane plutati. Svi smo mobilizirani u svrhu Vašeg spašavanja.'

'Sva se posada skupila i spremna je za napuštanje broda, ali ne mogu baciti splavove zbog velikih valova od 10m ili više', stoji u jednoj od poruka kapetana Dine Miškića.

U 12.28 stiže nova poruka da su kormilarnica i strojarnica izolirani vodonepropusnim pregradama, ali da voda i dalje raste (što je bila i posljednja poruka sa broda). U 12.41 ga pitaju da im potvrdi radi li bilo koji od generatora, ali poruka nije stigla do broda. Ponovno u 13.32 traže od njega da održava komunikaciju i da ih izvještava svakih 15 minuta, ali ni ta poruka nije primljena, tj. dostavljena na brod.

Svu komunikaciju broda i spasioca možete pročitati na stranici Morski.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!