zaštekalo u proceduri

Sindikat poziva Vladu: Donesite plan da se može zaposliti 170 novih policajaca

21.04.2017 u 13:49

Bionic
Reading

Iako je Ministarstvo unutarnjih poslova obučilo oko 170 novih policajaca, oni nisu stupili na dužnost jer nisu odobrene sve potrebne procedure zapošljavanja novih djelatnika. Sindikat policije Hrvatske stoga apelira na hrvatsku Vladu da 'pod hitno donese plan prijema u državnu službu' te u radni odnos primi traženi broj policijskih službenika kako bi se, između ostaloga, smanjile i gužve na granicama

'Kada ste zadnji puta vidjeli policijskog službenika u odori ili policijsku ophodnju da prolazi vašim kvartom ili naseljem bez obzira radi li se o izlasku na intervenciju?' pitaju putem priopćenja iz Sindikata policije Hrvatske.

Žalosti ih činjenica kako u Hrvatskoj kronično nedostaje policijskih službenika, a jedan su od najočitijih primjera, kako navode, silne gužve na graničnim prijelazima zbog novih pravila ulaska u takozvani šengenski prostor, ali i nedovoljan broj policajaca.

'Prevencija treba biti temelj za sigurnost građana. No trenutačno se zbog administrativnih problema oko prijema novih službenika i nabave novih policijskih vozila ona ne može provoditi u potpunosti na zadovoljstvo i sigurnost svih', poručuju iz ovoga sindikata.

Napominju kako je MUP obučio oko 170 novih policijskih službenika koji su već trebali početi raditi, ali da ovoga puta nije problem u Ministarstvu nego u 'glupoj proceduri odobrenja zapošljavanja novih državnih službenika' zbog čega je moguće da samo jedno državno tijelo ne odradi propisanu proceduru i tako onemogući prijam nasušno potrebnih policajaca ili bilo kojeg drugog zaposlenika u državnoj službi.  

Nedovoljno policijskih službenika

U priopćenju koje potpisuje predsjednik sindikata Dubravko Jagić ističe se kako je i planirani broj za prijem policijskih službenika nedovoljan za normalnije funkcioniranje policije, ali bi svakako pomogao u situacijama poput ovih na graničnim prijelazima.

'Ovim putem pozivamo Vladu RH da pod hitno donese plan prijema u državnu službu te primi u radni odnos traženi broj policijskih službenika s obzirom na to da u MUP-u svakim danom ima sve manje policijskih službenika jer jedni odlaze u mirovinu, a dio ih daje otkaze zbog malih plaća te odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim životnim i radnim uvjetima', poručuju hrvatski policajci dodajući kako se 'država ne smije ponašati poput noja koji duboko zabija glavu u pijesak i ne razmišljati što se događa u okruženju, poput terorizma, ilegalnih imigranata i slično'.

'Ne bismo željeli da se kod nas nešto prvo dogodi da odgovorni shvate kako su policajci jedan od stupova države i koji su uvijek vjerni bez obzira na to što im država često nije majka nego maćeha. I, na kraju, koga se prvoga zove kada nastane problem? Policiju', poručuje u priopćenju Sindikat policije Hrvatske.