reakcija na šefa sdp-a

Sindikalni čelnici pisali Grbinu: Uklanjanje nepravde nije diskriminacija radnika

14.04.2022 u 14:27

Bionic
Reading

Predsjednici triju sindikalnih središnjica reagirali su u četvrtak na izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina da je on protiv diskriminacije radnika prema članstvu u sindikatu, poručivši da uklanjanje nepravde nije diskriminacija

Grbin se u petak usprotivio neslužbenoj najavi da bi, izmjenama Zakona o radu (ZOR), radnici koji nisu članovi sindikata ostali bez božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, poručivši da je riječ o diskriminatornom rješenju koje bi palo na Ustavnom sudu.

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić u otvorenom pismu Grbinu izrazili su zabrinutost zbog njegove izjave o izmjenama ZOR-a u dijelu koji se tiče "uklanjanja nejednakog tretmana između članova i nečlanova sindikata".

Ističu da je dugogodišnja nepravda podijelila građane na one koji se u radnom odnosu odriču u korist općeg dobra i zajedničkih interesa i na druge koji koriste plodove tih odricanja, a sami tome baš ništa ne doprinose.

Ovdje se ne radi o diskriminaciji, već o prisvajanju plodova tuđeg napora i reakciji na to, pokušaju izravnanja prava i odgovornosti. Nepravedni odnosi ne bi trebali biti prihvatljivi političarima u uređenom i pravednom društvu, poručuju sindikalci.

Zašto izostanak stabilnog okvira za rad sindikata nije problem

Ako sindikalni rad ima učinaka, onda se njegovi plodovi trebaju tretirati razmjerno uloženim doprinosima, kažu čelnici središnjica i podsjećaju da su sindikati i kolektivno pregovaranje ustavne kategorije, te posao od ogromnog značenja za demokraciju, socijalnu stabilnost i socijalnu pravdu.

Upozoravaju kako sindikalni rad u socijalnom dijalogu ne plaćaju svi već tko hoće, pa su ljudi počeli misliti - zašto bi plaćali sindikalnu članarinu ako postoje jednaka prava iz radnog odnosa.

Sadašnja situacija dovodi do napetosti među radnicima, a istovremeno je prouzročila polagani, uporni i dugoročni pad članstva u sindikatima, ističu sindikalci i pitaju Grbina zašto mu izostanak stabilnog okvira za rad sindikata nije problem.

Sindikati imaju više prijedloga rješenja za to pitanje, a ovaj na koji se Vi ishitreno referirate je samo jedan u postupku razmatranja, poručuju Grbinu. Neki sindikati predlažu i druga rješenja, na dobro svih sudionika, podsjećaju sindikalci i dodaju kako Grbin nije sindikate prethodno pitao za mišljenje.

Naglašavaju kako bi dio prava, razmjerno razlici u naporima i troškovima kolektivnog pregovaranja koje ima član u odnosu na nečlana, trebao biti prepoznat kao dodatno pravo članova sindikata.