nezavidan položaj

Dobili smo jedan novi sindikat, SRDP će štiti radnike digitalnih platformi

09.09.2021 u 11:08

Bionic
Reading

Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP), prvi takav u Hrvatskoj osnovan je i pridružen središnjici Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kao odgovor na nezavidan položaj radnika koji rade putem digitalnih platformi i smanjenje njihovih prava, priopćio je u četvrtak SSSH

SRDP je osnovan na skupštini tijekom lipnja, a zatim i registriran u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dodaju iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Predsjednik SRDP-a Mile Krivokuća upozorio je kako samozaposleni platformski radnici, među ostalim, nemaju pravo na plaćeno bolovanje, godišnji odmor, utvrđenu minimalnu cijenu rada, osiguranje od nezgode na radu i ostala prava koja proizlaze iz radno-pravnog statusa radnika.

Činjenica da se, po podacima Eurofounda, 10,7 posto Hrvata okušalo u radu putem digitalnih platformi, te da je platformski rad sve češće jedini izvor prihoda za radnike, ovu temu čini krucijalnom, pogotovo u kontekstu izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima se namjerava urediti ovo pitanje, ističe se u priopćenju.

U tim izmjenama SRDP vidi priliku i odgovornost izboriti se za dostojanstvene uvjete rada i bolja materijalna prava za sve one koji rade u ovoj brzorastućoj grani gospodarstva, dodaje se.

Platformski rad u Hrvatskoj zakonski nereguliran

"Gotovo osam godina od dolaska digitalnih platformi u Hrvatsku, platformski je rad u Hrvatskoj još uvijek u potpunosti zakonski nereguliran, iz čega proizlaze brojne malverzacije, kršenja prava i degradacija radnika koji putem njih rade - bez ikakvih sankcija", rekla je glavna tajnica sindikata Iva Filipović.

Upozorava na brojne primjere neisplate plaća, doprinosa, rada na crno… Takve tvrtke ili obrti preko kojih radnici rade te s kojima imaju potpisan ugovor o radu ili neki drugi ugovorni odnos, nelojalna su konkurencija i natječu se u smanjivanju prava radnika. Stoga, smatra Filipović, nadzor i stroge sankcije imperativ su u osiguravanju boljih uvjeta i prava platformskih radnika, ali i sprečavanju sive ekonomije.

Do konačnog cilja - utvrđivanja radno-pravnog statusa radnika za osobe koje rade putem digitalnih platformi i statusa poslodavca za platforme koji će ih obvezati na osiguravanje prava koja im, kao radnicima, pripadaju, SRDP je istaknuo ključne probleme i zahtjeve koje će daljnjim sindikalnim aktivnostima nastojati izboriti, stoji, uz ostalo, u priopćenju.