RIJEČ STRUČNJAKA

Sinčićeve lubenice ukazale na ozbiljne sigurnosne rupe: Hoće li se na Markov trg postaviti rampe?

10.09.2020 u 19:18

Bionic
Reading

Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost, komentirao je sigurnosne rupe na Markovu trgu nakon današnjega incidenta s lubenicama te je upozorio da je izostala cjelina postupanja službene osobe.

Kada nema tehnologije, ljudski faktor je taj koji treba reagirati, nepojmljivo mi je da na nitko ne reagira na pojavu civilnog vozila na glavnom ulazu; kod službenih osoba izostala je bilo kakva reakcija, svela se na uzimanje osobnih podataka, kazao je Marjanović za RTL Danas.

Upozorio je i da su korišteni zvučnii signali hitne pomoći, bilo je penjanja na kombi čime su dovedeni i drugi u opasnost, a pravodobno i učinkovito postupanje je izostalo.

Da se slične stvari ne bi ponavljale, potrebna je, pobrojao je neke od mogućnosti, posebna regulacija prometa ili limitiranje propusnosti vozila u prostor Markova trga, za što i postoje neki planovi, no ovdje je pitanje tehnologije, smatra, pa su moguće i rampe, ali za to bi morao postojati konsenzus struke, konzervatora i Grada.

Podsjetimo, eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić izveo je u četvrtak svojevrsni performans, istovarivši hrpu lubenica pred ulaz u Banske dvore, kako bi upozorio na loš položaj hrvatskih poljoprivrednika jer su uvozni poljoprivredni proizvodi preplavili hrvatsko tržište.

Sinčić, koji je stao na kombi, upozorio je da razbijene lubenice predstavljaju "sto tisuća drugih lubenica i drugog voća i povrća koje će ove godine biti zaorano ili uništeno" jer su uvozni proizvodi, često niže kvalitete, preplavili hrvatsko tržište i sistematski uništavaju domaću proizvodnju.

  • +9
Ivan Vilibor Sinčić s poljoprivrednicima istovario lubenice pred zgradu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković zatražio je danas od Ministarstva unutarnjih poslova plan sigurnosti prostora ispred Vlade.

'Najprije da zahvalim novopečenim europskim ekspertima za poljoprivredu na isporuci ovih lubenica pred Vladom. Ministre Božinoviću, ja vas molim da MUP napravi plan sigurnosti prostora ispred Vlade, jer ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica. Što se tiče demokracije da, što se tiče sigurnosti ponašat ćemo se kao i sve druge zemlje, jer ovoga baš i nema drugdje', rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Na 'iskrcavanje lubenica' pred Banske dvore osvrnuo se i na kraju sjednice rekavši da plan sigurnosti traži i zbog potrebe osiguravanja nesmetanog rada novinarima i sigurnosti prolaznika Markovim trgom.