DA SU DANAS IZBORI...

Sinčić prestigao Kujundžića, Kolinda se približava Josipoviću

19.12.2014 u 19:20

Bionic
Reading

Ivo Josipović trenutačno uživa potporu 46,5 posto birača, a Kolinda Grabar Kitarović 34,9 posto. Ivan Vilibor Sinčić na trećem je mjestu s trenutačnom potporom od 9,2 posto, a Milan Kujundžić uživa potporu od 7,2 posto. Rezultat je to istraživanja koje je za Dnevnik Nove TV proveo Ipsos plus na uzorku od 1017 ispitanika od 11. do 17. prosinca

Dva su presudna faktora koja će odlučivati o konačnom rezultatu izbora 28. prosinca. No prava nepoznanica je zapravo izlaznost na birališta i to hoće li na birališta izaći gotovo 2,8 milijuna birača ili manje, a ne treba zanemariti ni mobilizaciju birača svakog od kandidata, ponajprije prva dva kandidata.

Biračima je poštenje, čini se, najvažnija osobina onoga tko želi biti predsjednik. To važnim smatra 50 posto birača. Slijede sposobnost i obrazovanje, što ističe 32 posto birača. Za njih 21 posto važna je odlučnost, a program i iskrenost važni su za 20 posto birača.


Kod Ive Josipovića birači najboljim ocjenjuju obrazovanje. To misli njih 49 posto. Za 48 posto na drugom je mjestu političko iskustvo, 31 posto njih sposobnost smatra jednom od važnijih karakteristika koje se vežu uz Ivu Josipovića, 30 posto njih ističe poštenje, a 29 posto program - osobine su koje su u samom vrhu kada birači ocjenjuju ovog predsjedničkog kandidata.

Najboljim kod Kolinde Grabar Kitarović birači ocjenjuju domoljublje. To misli njih 29 posto. Isti broj smatra je i odlučnom. Za 25 posto sposobnost je još jedna osobina koju ima ta kandidatkinja, 24 posto misli da je snažna, a da ima političko iskustvo smatra njih 22 posto.

Odlučnost je najbolja osobina koju birači ističu kod Milana Kujundžića, a to smatra njih 19 posto. Za 17 posto birača on je snažan političar i domoljub, a 9 posto kao ostale karakteristike navodi sposobnost i obrazovanje.

Osnovna osobina Ivana Vilibora Sinčića za birače je neovisnost. To misli njih 30 posto. Skromnost ističe 28 posto birača, 22 posto navodi iskrenost, a 18 posto njih poštenje. Da ohrabruje, smatra 16 posto birača.