nakon maratonske sjednice

Što smo to danas uopće doznali o krizi u Agrokoru?

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 15.02.2018 19:20
  • Objavljeno 15.02.2018 u 18:02
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je autorica lex Agrokora, izvanredni povjerenik Ante Ramljak je priznao da je napravio 'milijun' pogrešaka i da ga je šef Mosta Božo Petrov prvi zvao da dođe u Agrokor. Ramljak je podsjetio je da troškove savjetnika neće platiti porezni obveznici već vjerovnici koncerna. Konačno, kao što se već dulje vrijeme nagađa, Ramljak je potvrdio da je od suda tražio da se vijek trajanja lex Agrokora produlji za tri mjeseca - do 10. srpnja ove godine. Tportal donosi najvažnije zaključke i otkrića sa maratonskog zasjedanja koje je trajalo gotovo pet sati

Odjeknula je izjava Martine Dalić da je ona autorica lex Agrokora, kao što je odjeknulo i Ramljakovo priznanje da je na početku izvanredne uprave bilo pogrešaka, uz opasku da nije bilo vremena da se na postupku javne nabave traže konzultanti za restrukturiranje jer su tvrtke bile u rasulu. 'Ako vi saborski zastupnici i Vlada procijenite da sam kompromitirao postupak, spreman sam snositi posljedice i preuzeti krivnju', rekao je Ramljak. 

Šef saborskog odbora za gospodarstvo Darinko Kosor, koji je vodio sjednicu, odmah na startu pitao je Ramljaka je li točno da je izvanredna uprava tražila produljenje roka za nagodbu za još tri mjeseca.

'Kroz deset do petnaest dana tražit ću  produženje roka za nagodbu za tri mjeseca. Dakle ako Trgovački sud to odobri, novi datum za nagodbu je 10. srpnja', odgovorio je Ramljak. 

Nakon što je otklonjena ta dilema SDP-ov Joško Klisović Dalić je upitao tko je autor lex Agrokora, na što je ona odvratila kako je ona njegov glavni autor i kako su sve odredbe napisane po njenim riječima i po njenom nalogu. Dalić misli da nema ništa posebno neobično oko pisanja lex Agrokora osim činjenice 'da osoba koja je potpredsjednica Vlade i ministrica, sama za računalom korigira i ispravlja tekst'. 

Ramljak je otkrio kako ga u Agrokor prvi 'regrutirao' šef Mosta, Božo Petrov. On ga je zatekao na godišnjem odmoru i u startu ga je Ramljak odbio jer je znao da ta osoba mora imati podršku svih političkih faktora. Rekao je kako ga je dan kasnije nazvala Martina Dalić i pozvala na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, da bi se idući dan Ramljak primio vođenja Agrokora. Ponovio je da je Agrokor bio u katastrofalnom stanju, police Konzuma su bile poluprazne, a na računu je bilo samo šest kuna. 

  • +14
  • +11

Ante Ramljak i Martina Dalić na Odboru za gospodarstvo

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Uslijedio je set pitanja o tome zašto je u Agrokoru angažirao niz svojih suradnika i bivših kolega. Ramljak na to odvraća kako je imao samo par sati da okupi tim, zbog čega je pozvao ljude koje poznaje i kojima vjeruje. 'Zar mislite da sam imao vremena po postupku o javnoj nabavi birati konzultante?!', kontrirao je Ramljak s opaskom da procedura nije bila savršena i da je učinio milijun pogrešaka zbog čega danas žali. 

Oporbeni zastupnici dohvatili su se i Borislava Škegre s kojim su ranije surađivali i Dalić i Ramljak. 'Škegro? On je bio potpredsjednik Vlade sedam godina. Ja sam bila njegova pomoćnica. Tamo me je imenovao Franjo Tuđman. Borislav Škegro ili bilo tko drugi nije na bilo koji način povezan s ovime o čemu razgovaramo', rekla je Dalić dok je Ramljak rekao kako nije točno su priču u Agrokoru smislili Škegro, Dalić i on. 'Da smo to napravili bi li genijalci. Škegru znam, on je genijalac', branio se Ramljak. 

Zaključno, Mostov Tomislav Panenić ustvrdio je kako Ramljak nije bio Mostov kandidat za Agrokor već da je to bio bivši predsjednik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Samodol. Mostovi zastupnici ustvrdili su da je Samodol blokiran od strane Dalić, vjerojatno i zbog svojeg sukoba sa Škegrom. Naime, dok je predsjedao HANFA-om, Samodol je Škegrinom fondu Quaestus oduzeo dozvolu za rad. 

  • +45
  • +42

Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!