otvoreno na HRT-u:

'Lako je upravljati Agrokorom dok dugovi ne dolaze na naplatu'

15.02.2018 u 22:53

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić i povjerenik za Agrokor Ante Ramljak cijelo poslijepodne proveli su pred saborskim Odborom za gospodarstvo. Dalić je rekla da je autorica lex Agrokora, a Ramljak da je pogriješio pri izboru savjetnika te je spreman snositi posljedice.

O tome ide li restrukturiranje Agrokora u dobrom smjeru bila je tema HRT-ovog Otvorenog, u kojem su gostovali Darinko Kosor, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo (HSLS); Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a; Ivo Jelušić, član predsjedništva SDP-a; Andrej Grubišić, financijski savjetnik i Željko Kardum, ekonomski analitičar HRT-a.

Kosor je istaknuo kako će izvanredna uprava trajati još pet mjeseci te će Dalić i Ramljak još barem dva puta doći pred saborsko povjerenstvo. Bačić je rekao kako je već davno trebalo održati ovakvu sjednicu jer niti Vlada, ministarstva niti povjerenik nisu imali što sakrivati od saborskih zastupnika.

Jelušić je rekao da je njegova strana zadovoljna dijelom odgovora, ali i da Dalić nije odgovorila je li angažiranje savjetnika u Agrokoru bilo moralno. Kaže da SDP podržava očuvanje radnih mjesta u Agrokoru, ali ne podržavaju nečasne radne koje su upitne sa svih stajališta. 

'Zakon je namjerno donesen kakav je. Tu su nam najčudnije da je zakonom omogućeno da se dogode ova sumnjiva angažiranja savjetnika. Slično je bilo i u Italiji, u slučaju Parmalata, gdje je povjerniku zabranjeno da zapošljava znance, prijatelje i članove obitelji', rekao je Jelušić i dodao kako su AlixParnerima vjerojatno nametnuli angažiranje Texo Managementa jer je to bio uvjet za dobivanje posla u Agrokoru. 

  • +14
Ante Ramljak i Martina Dalić na Odboru za gospodarstvo Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Grubišić je rekao kako sugovornici iz HDZ-a i SDP-a u Otvorenom vide državu kao spasitelja za sve, a rezultati toga se vide. 'Hrvatska ima najniže stope radno aktivnog stanovništva, kada uzmete 400.000 zaposlenih u javnom sektoru, 200.000 nezaposlenih i 1,2 milijuna umirovljenika, vi dolazite do toga da dvije trećine ljudi ovise o trećini u privatnom sektoru', rekao je Grubišić. 

'Čuli smo da nije bilo lex Agrokroa da bi sve otišlo u stečaj. Nije točno, tamo ima masa vjerovnika koji bi štitili svoje interese. Stečaj ne znači da bi došlo do prekida rada, i stečaj jasno pokazuje da situacija u Agrokoru nije bila tržišno održiva. Kad je donesen lex Agrokor, obustavljena je isplata glavnica i kamata, lako je upravljati sustavom dok dugovi ne dolaze na naplatu', poručio je Grubišić.

  • +10
Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Kardum je rekao kako Ramljaka nisu birali niti vlasnici niti dioničari, već država, pa se pita zašto je sad važno da konzultanti budu birani po tržišnim principima. 

'Prema istraživanjima OECD-a Hrvatska je uz bok Kine i Rusije po utjecaju države na gospodarstvo', dodao je Kardum, na što mu je Bačić replicirao kako Agrokor zasad ne plaća obveze osim dobavljačima: 'Tvrditi s distance od 10 mjeseci kako stečaj ne bi ništa promijenio nije odgovorno. Tvrka je bila u blokadi s dugom od tri milijarde kuna. Zakon je omogućio radnicima na nastave raditi i primati plaću kao i dobavljačima da nastave s radom. Država se uplela i to je bilo ispravno'. 

'Kakvu poruku šaljete dobavljačima nekih drugih trgovačkih lanaca koji nisu bili u Agrokoru', upitao je Grubišić Bačića, na što je on rekao: 'Prijašnje Vlade nisu reagirale u manje tvrtke, nego samo u ovom slučaju koji može ugroziti cijelo gospodarstvo i usporiti rast BDP-a. 

  • +20
Nacrt strukture nagodbe Agrokorovih vjerovnika Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor