novi lider

Šijitski klerik Sadr pobjednik iračkih izbora, bivši premijer Maliki je blizu

11.10.2021 u 22:27

Bionic
Reading

Stranka šijitskog klerika Moktade al-Sadra osvojila je najviše mandata na iračkim parlamentarnim izborima, potvrđuju u ponedjeljak prvi izborni rezultati.

Stranka bivšeg premijera Nurija al-Malikija bit će druga najveća od šijitskih stranaka, pokazuju prvi rezultati.

Šijitske stranke dominiraju u iračkim vladama od američke invazije 2003. kada je srušen diktator Sadam Husein koji je privilegirao sunite.

Izbori s rekordno niskom izlaznošću održani su u nedjelju, nekoliko mjeseci prije roka za raspisivanje.

Prvi rezultati iz nekoliko iračkih pokrajina i iz Bagdada, koje su verificirali lokalni vladini dužnosnici, pokazuju da je al-Sadr osvojio više od 70 mandata zbog čega bi trebao imati značajan utjecaj na formiranje vlade.

Proreformski kandidati, koji su podržavali prosvjede 2019. nakon kojih je srušena vlada, trebali bi osvojiti nekoliko mandata u parlamentu s 329 članova.

Proiranske stranke povezane s raznim milicijama, koje se optužuje za ubojstvo gotovo 600 ljudi u prosvjedima, osvojile su, po trenutnim podacima, manje mandata nego na prošlim izborima 2018.

Na prethodnim je izborima al-Sadrova koalicija također osvojila najveći broj mandata, njih 54.

Nepredvidljivi populistički klerik dominantna je figura u političkom životu Iraka i često je imao presudni utjecaj na formiranje vlada.

Protivi se svakom stranom uplitanju u Irak. Protiv SAD-a je 2003. podigao pobunu, dok susjedni Iran često kritizira zbog miješanja u iračku politiku.

Međutim, al-Sadr redovito boravi u Iranu, tvrde njegovi bliski dužnosnici, te je pozvao na povlačenje američkih trupa iz Iraka, gdje Washington ima još oko 2500 vojnika.