UOBIČAJENA ZIMA

Sibirska anticiklona zaledila Hrvatsku

28.01.2010 u 10:48

Bionic
Reading

Val hladnoće u potpunosti je zahvatio Hrvatsku. Najhladnije mjesto u Hrvatskoj jutros je bio Otočac u kojem je izmjereno minus 20 stupnjeva Celzijevih, Gospić se zaledio na minus 18, a i u ostatku Hrvatske izuzev otoka temperature su bile oko nule

U unutrašnjosti Dalmacije pada snijeg pa ga jutros u Kninu bilo 22 centimetara, u Vrgorcu je izmjereno 20, u Imotskom 12, Sinju osam. S morske strane najviše snijega je palo u Metkoviću – devet centimetara.

Uzrok novom valu hladnoće, kažu u DHMZ-u, je sibirska anticiklona koja će tijekom dana oslabjeti, a u narednih nekoliko dana možemo očekivati lagan rast temperature koja je za siječanj uobičajena; ako se gleda samo srednja temperatura tijekom, dana ona je bila čak i viša od prosjeka.

Snijeg otežava promet u Lici i Dalmaciji. Posebice oprezno treba voziti na dionicama autoceste A 1, između čvorova Zadar i Ravča, javio je Hrvatski autoklub.

Državnim cestama D 1 Gračac - Knin i D 218 Brotnja - Srb - Sučević prometuju samo osobna vozila. Zbog snijega i vjetra državna cesta D 506 Dobroselo - Mazin zatvorena je za sav promet.

Na širem području Benkovca za sav su promet zatvorene ceste: Lisičić - Brgud - Bjelina, Benkovac - Bruška - Kaštel Žegarski, Kum - Bruška - Rodaljice.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama: U Lici: Karlobag - Gospić - Korenica, Josipdol - Poljanak, Špilnik - Korenica i Užljebić - Doljani. U Dalmaciji: Vrlika - Sinj - Split, Omiš - Brela, Brnaze - Trilj - Cista Provo - Imotski - GP Vinjani Gornji Trilj - GP Kamensko.

Dolina Neretve - Vrgorac - Metković - Mali Prolog, Ploče - Mali Prolog, Vrgorac - Staševica i na brzoj cesti Ploče - Kobiljača.
Hrvatsko primorje - Brestova - Matulji. U Gorskom kotaru: - na županijskim i lokalnim cestama na području Delnica i Vrbovskog.

Magla smanjuje vidljivost u dijelu Like i Slavonije. Osobito oprezno treba voziti na autocesti A 1, između Bosiljeva i Male Kapele i na mostu Gacka, kao i na autocesti A 3, između Nove Gradiške i Velike Kopanice.

Državnom cestom Dvor - Hrvatska Kostajnica - Jasenovac, prometuju samo osobna vozila i autobusi.

Zbog radova, zatvoren je tunel Lokva Rogoznica na dionici Jadranske magistrale D 8 Omiš - Dupci, a vozi se naizmjence, obilaznicom s južne strane tunela. U mjestu Podaca vozi se također jednim trakom, naizmjence, zbog sanacije kolnika.