ŽELJKO BURIĆ IMA PETLJU

Šibenski gradonačelnik jasno rekao 'NE' diktatu svog HDZ-a

06.11.2014 u 16:16

Bionic
Reading

Neobičan, gotovo neskriveni obračun dogodio se unutar šibenskog HDZ-a, stranke koja drži vlast i u gradu i u županiji: gradonačelnik Željko Burić u četvrtak ujutro pojavio se pred novinarima i oštro objavio da u gradu 'on donosi odluke'. Bila je to poruka manje javnosti, a više 'vječnom' šefu lokalnog HDZ-a Anti Kulušiću te županu Goranu Pauku

Konferenciju za novinare, naime, sazvao je upravo Kulušić, no na njoj se - nije pojavio. Navodno je od Burića tražio da demonstrira stranačko jedinstvo i demantira glasine o žestokim svađama unutar HDZ-a. Ovaj je to formalno napravio, mada je dao do znanja da ostaje pri svome.

U pozadini je, međutim, dosta ozbiljnija stvar: Pauk i Kulušić ovoga ponedjeljka u stranačke prostorije sazvali su direktore svih šibenskih gradskih poduzeća i gotovo otvoreno im naredili da svoje tvrtke moraju preseliti na slobodan prostor bivše tvornice TLM, kojim danas upravlja tvrtka najmoćnijeg lokalnog poduzetnika Vlade Čovića. Ideja je to o kojoj se dosta ozbiljno raspravlja posljednjih mjeseci u Šibeniku, no sam gradonačelnik - koji je tek naknadno doznao za sazivanje vlastitih direktora u vlastitu stranku - potrudio se da se čuje njegov stav.

'Svatko u stranci ima pravo na mišljenje i nema posebno pozicioniranih, ali naravno da je konačna odluka moja! Ne odbijam nikad nikoga ni po jednoj ideji, ali samo ako se zadovolje svi kriteriji da to može krenuti u realizaciju', kazao je Burić i potom demantirao da je pod bilo kakvim pritiskom Kulušića ili Pauka.

Gradonačelnik Šibenika za tportal je kazao da ideja o preseljenju komunalnih tvrtki u TLM 'zvuči lijepo', no da njemu ne pada na pamet ništa potpisati prije nego što se provede potpuno zakonita i transparentna procedura. 'Inzistiram da se napravi studija isplativosti, procjena načina financiranja i da sve bude potpuno čisto. Osim toga, ne pristajem ni na kakve zamjene zemljišta ili nekretnina, nego isključivo na prodaju i kupnju', kaže Burić.

U trenucima kada gradonačelnik Zagreba čami u zatvoru upravo zbog zamjena gradskih zemljišta, ovaj stav zvuči dosta razumno.

'Istina je da se većina naših tvrtki nalazi u neprikladnim prostorima, koji se pored toga mogu dobro komercijalizirati, dok bismo njihovim preseljenjem dobili na učinkovitosti. A bilo bi i isplativo. Međutim, i vremena se mijenjaju, pa treba vidjeti hoće li Vlada prebaciti u gradsko vlasništvo bivšu vojarnu 'Bribirski knezovi' i koja opcija je u tom slučaju povoljnija', dodaje Burić.

Upitali smo ga potom i za famozni sastanak s komunalcima u sjedištu šibenskog HDZ-a, a on kaže da to 'nije bio formalno stranački susret jer su na njemu bili i ljudi koji nisu u HDZ-u' te da je organiziran 'u dobroj namjeri'. Potvrdio je naše informacije da je zavađene šibenske HDZ-ovce nedavno sazvao čak i predsjednik stranke Tomislav Karamarko, no kaže da se radilo 'o običnoj i normalnoj kavi'.
'Nemamo nikakvih problema, možda postoji samo razlika u razmišljanjima - ali to je po meni sasvim normalno. Ja sam i ušao u ovu priču i kandidaturu za gradonačelnika kako bih napravio nešto dobro za Šibenik', kazuje Burić.

Ovaj bivši ravnatelj bolnice, nekada davno član Budišinog HSLS-a, posljednjih tjedana sve je češće na udaru lokalnih konzervativnih snaga, pa i onih iz vlastite stranke. Nije im se svidjelo kada se stavio na stranu pobunjenih građana i poručio biskupu Anti Ivasu - koji je ovoga ljeta prosvjedovao zbog buke s ljetne pozornice, navodno uz veliku potporu Ante Kulušića - da bi se u ljetnim mjesecima na to jednostavno trebao naviknuti.


Uznemirio je vlastiti HDZ kada je za doček Nove godine angažirao sarajevski Dubioza kolektiv, planirajući događaj koji bi u grad trebao privući tisuće gostiju iz cijele Hrvatske. Toliko da je za starije i konzervativnije HDZ-ovce i Šibenčane čak organizirao alternativni doček na peškariji, gdje će lokalni bendovi napraviti 'glazbeni vremeplov'.

A tu je i spor oko Tvrđave svetog Nikole, koju već godinama svojataju i Županija i Grad Šibenik. Burić potvrđuje da je županu Pauku uputio prijedlog da se njome upravlja zajednički, dok se postupak na Upravnom sudu konačno riješi, no nije dobio zadovoljavajući odgovor. Stvar će na koncu vjerojatno riješiti država, jer će ova tvrđava na prijedlog talijanskog Ministarstva kulture gotovo sigurno biti uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene baštine, pa će samim time lokalne vlasti ionako imati manje ingerencije jer će postati strateški nacionalni projekt.

Netipični HDZ-ov gradonačelnik, koji se sve češće doživljava kao solo igrač, našao bi se vjerojatno i na većem udaru da nije dosta uspješan, pogotovo u povlačenju sredstava iz europskih fondova: baš ovih dana započela je rekonstrukcija još jedne od četiri šibenske tvrđave, Baronea, a s oko 70 posto sufinancirat će je Europska unija.

Neočekivano, neizravna podrška Buriću u stavu oko preseljenja komunalnih tvrtki stigla je od šefa lokalnog SDP-a Franka Vidovića, koji je javno izrekao ono što HDZ-ov gradonačelnik očito i sam misli. 'Preseljenje je dobro, ali ako ga operacionalizira stranka - to je za Remetinec', kazao je Vidović.