BORBA S VATROM

Vatrogasni zapovjednik: Opravdane su sumnje da su požari u Dalmaciji podmetnuti

17.08.2017 u 15:30

Bionic
Reading

Situacija na požarištu između Zatona i Rasline u vodičkom zaleđu, znatno je bolja nego sinoć. Vatrena stihija progutala je više od 650 hektara borove šume, niskog raslinja, vinograda i maslinika.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za N1 je kazao kako je vatra daleko od kuća. Potvrdio kako su vatrogasci šibensko-kninske županije ove godine gasili 1034 požara što je tri puta više nego lani u isto vrijeme. 'Nažalost, požari u zaleđu Vodica su svakodnevna pojava i samo na njihovo gašenje potrošeno 450 do 500 milijuna kuna - bez popratne štete na poljima, objektima i dalekovodima. Opravdane su sumnje da su svi ti požari namjerno izazvani. I ovaj požar je počeo u blizini benkovačke ceste, a drugi požar na istoj lokaciji, kilometar zapadnije', kazao je Dukić.

'Istočni i sjeverni dio požarišta aktivni su cijeli noć i zbog toga su nam i danas u pomoć došli 2 kanadera i 2 air tractora. Na terenu je i 80 vatrogasaca i 80 vojnika', kazao je Volimir Milošević zapovjenik JVP-a Šibenik.

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije, Darka Dukića, gašenje požara u zaleđu Vodica otežava istočnjak koji je počeo puhati tijekom noći.

  • +64
Požar kod Zatona i Rasline Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Kod Šestanovca požar je lokaliziran

Lokaliziran je požar u Prpuši kod Šestanovca, gasitelji su tijekom noći i jutros i dalje na terenu, a izgorjelo je oko 300 hektara hrastove i grabove šume te niskog raslinja, doznaje se u četvrtak ujutro u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

 Požar je buknuo jučer oko 13,30 sati, a gasilo ga je stotinjak vatrogasaca sa 27 vozila iz Baške Vode, Brela, Omiša, Dugog Rata, Gata, Kučića, Zagvozda, Zadvarja, Lovreća, Imotskog, Kaštela, Vranjica, Podstrane, Solina i Splita. U gašenju su im pomogla dva kanadera i air tractor, pa je požar lokaliziran sinoć oko 20 sati. 

  • +11
Vatrogascima na požarištu Zaton-Raslina pomaže vojska Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić