prevladava rsv

Sezona respiratornih virusa ne jenjava: Kapaciteti u nekim bolnicama gotovo puni

07.03.2024 u 11:18

Bionic
Reading

Sezona respiratornih virusa ne jenjava. Posebno je teško na Odjelu pedijatrije u Županijskoj bolnici u Čakovcu, čiji su kapaciteti gotovo popunjeni

'Riječ je o maloj djeci, primarno novorođenčadi i dojenčadi. Većina njih boluje od RSV-a. Najosjetljivije dobne skupine su ta djeca do jedan ili dva mjeseca starosti. Povremeno se pojavljuje i hripavac i rotavirus. To su sve infekcije koje kod takve djece mogu izazvati teže kliničke slike, rekao je pedijatar Roko Munđar za HRT, dodavši da je trenutačno na Odjelu pedijatrije 17 pacijenata.

Na pitanje može li se dogoditi da roditelj ostane 'bez kreveta' kada su u bolnici tako popunjeni kapaciteti, Munđar kaže da do toga ne može doći jer majke moraju biti uz djecu. 'Trudimo se uvijek majkama osigurati smještaj. Zadnja smo tri mjeseca cijelo vrijeme na 90 do čak više od 100 posto popunjenosti kapaciteta', dodaje on.

'Onda je lakše djeci, lakše djelatnicima, a vjerujem i majkama. Surađujemo i s drugim odjelima. Kad roditelji dolaze u čekaonice bilo bi dobro da nose maske, da bude samo jedan roditelj u pratnji, da ne dovode zdravu djecu u te čekaonice jer je povećan rizik da zdravo dijete onda pokupi infekciju', rekao je pedijatar.