veliki raspon

Gripa na vrhuncu: Najviše slučajeva u dvije jadranske županije, do sada 23 smrtna ishoda

15.02.2024 u 10:12

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je tijekom ove sezone gripe do 11. veljače registrirano 15.553 prijave oboljelih od gripe, od čega je prošlog tjedna pristiglo 3539 prijava iz svih županija. Veći broj oboljelih u ovom tjednu u odnosu na prethodne upućuje na uzlazni trend epidemije gripe, što je u okviru očekivanog s obzirom na doba godine u kojem se nalazimo, tumači Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Najveća stopa prijava gripe bilježi se u Dubrovačko-neretvanskoj (233 slučaja na 100.000 stanovnika) i Primorsko-goranskoj (217), a najmanje oboljelih zabilježeno je Ličko-senjskoj (12) i Brodsko-posavskoj županiji (18).

Između tih krajnosti su Osječko-baranjska (160), Bjelovarsko-bilogorska (137), Požeško-slavonska (135), Karlovačka (131), Istarska (113), Splitsko-dalmatinska (111), Virovitičko-podravska (110), Vukovarsko-srijemska (109), Varaždinska (98), Zagrebačka (66), Koprivničko-križevačka (61), Krapinsko-zagorska (56), Međimurska (55), Sisačko-moslavačka (41), Zadarska (36), Grad Zagreb (35) i Šibensko-kninska županija (26).

Među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećan broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je ona u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljena su 23 smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija, javlja HZJZ.

U Hrvatskoj je protiv gripe u ovoj sezoni cijepljeno oko 350 tisuća osoba, a cijepljenje još uvijek traje. Od 27. prosinca besplatno je za sve građane. Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi cijepljenje na adresi Rockefellerova 12 bez naručivanja, najave i uputnice svake srijede u mjesecu od 16 do 18 sati.

Pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Rok Čivljak rekao je na konferenciji 'Kako se zaštititi protiv respiratornih bolesti' u petak kako je istraživanje u toj bolnici pokazalo da čak 90 posto osoba koje su završile s teškim respiratornim bolestima nije bilo cijepljeno.

'To sve govori. S jedne strane kupuju razne vitamine, dodatke prehrani i slično, za koje izdvajaju velik novac, a ne žele se cijepiti. I to većinom imaju besplatno, jer su većina njih kronični bolesnici', istaknuo je.

Cijepljenje protiv gripe Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dominira virus A, uz tek sporadičnu detekciju virusa gripe B.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se porast broja oboljelih od gripe. U laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A. Više podataka o sezoni gripe u državama EU-a i širem europskom području dostupno je ovdje.