HARA MUTIRANI VIRUS

Sezona gripe jača, a cjepivo slabije!

10.02.2015 u 09:16

Bionic
Reading

Ove godine u Hrvatskoj je već do sada više ljudi oboljelo od gripe nego u cijeloj prošlogodišnjoj sezoni, a ona još uvijek ne jenjava. Da stvar bude gora, čini se da mnogima nije pomoglo ni cijepljenje

'Do danas je prijavljeno oko 15 i pol tisuća oboljelih, što je više nego cijelu prošlu sezonu. A taj broj ne uključuje prošli tjedan', rekao je za tportal dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela za cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Kaić smatra da će taj broj do kraja sezone značajno porasti jer zavod još nije počeo bilježiti pad u broju infekcija.

'Teško je prognozirati koliko će sezona potrajati. No još uvijek se po tjednima bilježi rast broja oboljelih. Sezona će sigurno potrajati do kraja veljače, a hoće li se produžiti i do kraja ožujka za sada nije moguće predvidjeti', rekao je Kaić.

Hara mutirani virus!

Naš epidemiolog potvrdio je da ovogodišnje cjepivo nije naročito djelotvorno.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija još je u ožujku otkrila da se pojavila mutirana verzija virusa A(H3N2) protiv koje antitijela razvijena na temelju prošlogodišnjeg soja nemaju učinka.

Pokazalo se da je u laboratorijima ono učinkovito u samo tri posto slučajeva infekcije novim sojem, dok je uobičajena zaštita oko 50 posto. Cjepiva protiv gripe uvijek se rade na temelju sojeva koji su dominirali prethodne godine. Nikada ne pružaju potpunu zaštitu jer virus gripe, za razliku od brojnih drugih, vrlo brzo mutira.

U Velikoj Britaniji ove je godine zabilježena stopa smrtnosti koja je za trećinu viša od uobičajene. Office for National Statistics (ONS) zabilježio je krajem siječnja oko 28.800 smrti uzrokovanih gripom. Prošle godine u isto vrijeme zabilježeno ih je 21.859. A/H3N2 je inače virus koji posebno napada starije ljude i kronične bolesnike. Upravo zbog tih kritičnih skupina, epidemiolozi svake godine početkom sezone preporučuju cijepljenje.

Britanski stručnjaci priznali su da od proljeća, kada je otkriven mutirani soj, do početka sezone jednostavno nisu stigli razviti novo cjepivo.

'Ove godine u SAD-u, gdje sezona gripe počinje ranije nego kod nas, pokazalo se da cjepivo ne djeluje na soj virusa H3N2 koji je u cirkulaciji, odnosno utvrđeno je da je došlo do njegove mutacije. To je potom potvrđeno kada je počela kolati gripa u Europi nakon Nove godine. Pokazalo se da većina virusa koji cirkuliraju pripada soju koji je mutirao, a ne onome prošlogodišnjem prema kojem je rađeno cjepivo.

Stoga se pretpostavlja da je cjepivo slabije jer štiti samo od drugih virusa koji su bili u opticaju prošle godine. Sada već postoje neki izvještaji o djelotvornosti cjepiva iz Velike Britanije i Kanade koji su pokazali da ono nije bilo učinkovito na H3N2. U SAD-u je upravo taj virus bio dominantan. Slično je i u Europi. U Hrvatskoj je ipak zabilježeno nešto više H1N1. Kod nas za sada nisu službeno prijavljeni smrtni slučajevi, no oni se ne mogu isključiti', rekao je Kaić.

Slabije cjepivo nije uzrok jače sezone

Naš epidemiolog kaže da slabo cjepivo ipak nije uzrok povećanog broja oboljelih od gripe ove godine.

'Ne možemo to povezati jer su naši obuhvati cijepljenja previše niski da bi mogli utjecati na pobol od gripe. Čak i ranije, kada smo imali puno više cijepljenih, oko 600.000 do 700.000, njihov udio u stanovništvu bio je manji od 15 posto. Tako niska procijepljenost ne pruža nikakvu zaštitu krda necijepljenima, već isključivo osobnu zaštitu onima koji su se cijepili. No zna se da ni ona nikada nije potpuna kada je u pitanju gripa', objasnio je Kaić.

Na pitanje je li gripa glavni uzročnik atipične upale pluća koje je ove godine također bilo više nego prethodnih, Kaić je odgovorio niječno.

'Atipična upala pluća krenula je još prije sezone gripe. Njezini uzročnici i inače se javljaju otprilike u isto vrijeme kada i gripa', objasnio je.