KRŠENJE SANKCIJA

Seul zaplijenio panamski brod koji je Sjevernoj Koreji dostavljao naftu

31.12.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Južnokorejske vlasti zaplijenile su brod za koji se sumnja da je pod panamskom zastavom prevozio naftne proizvode u Sjevernu Koreju, što je kršenje međunarodnih sankcija, objavio je u nedjelju službenik carine

To je druga zapljena koju je Seul objavio u posljednjih nekoliko dana, u vrijeme dok Sjedinjene Države pojačavaju svoje pokušaje da zaustave priljev energenata u Sjevernu Koreju zbog nuklearnih i raketnih testova koje ta država provodi. 

Brod KOTI može prenositi 5100 tona nafte, a posada je iz Kine i Mjanmara, prenosi agencija Yonhap. 

Južna Koreja je u petak objavila da je krajem studenoga zaplijenila brod Lighthouse Winmore koji je pod zastavom Hong Konga na sjevernokorejski brod navodno prebacio 600 tona nafte. 

Sjeverna Koreja testirala hidogensku bombu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prošlog je mjeseca jednoglasno nametnulo nove sankcije Pjongjangu zbog posljednjeg testa interkontinentalne balističke rakete čime mu se pokušava ograničiti pristup energentima. 

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je na svom Twitter profilu napisao kako je Kina "ulovljena" pri tranzitu nafte u Sjevernu Koreju, te da će to spriječiti 'prijateljsko rješenje' krize oko sjevernokorejskog nuklearnog programa, što je Kina u petak odbacila, naglasivši da poštuje odluke Vijeća sigurnosti. 

Izvori su Reutersu otkrili i da su ruski tankeri posljednjih mjeseci barem tri puta dostavili gorivo Sjevernoj Koreji.