OPRAVDANA ZABRINUTOST

Kim Jong-un se okreće jeftinijem oružju, ovaj put prijeti antraksom

29.12.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Nakon šest ovogodišnjih nuklearnih pokusa, Sjeverna Koreja bi, sudeći prema vijestima iz Južne Koreje, mogla zaprijetiti jeftinijim biološkim oružjem – antraksom

Kako javljaju južnokorejski mediji, tamošnje stanovništvo je poprilično zabrinuto nakon što je objavljena vijest kako su, navodno, kod jednog prebjeglog sjevernokorejskog vojnika pronađena antitijela antraksa, što sugerira kako je on ili cijepljen ili bio izložen smrtonosnom antraksu.

Istovremeno je objavljena vijest kako je južnokorejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti kupio tisuću doza cjepiva protiv antraksa koje će dati agentima obučenim za borbu protiv terorizma ili civilima u slučaju izloženosti bakteriji Bacillus anthracis.

Vijest o nabavci potvrdio je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika koji je, pak, negirao kako su predsjednik Moon Jae-in i drugi visoki dužnosnici već cijepljeni protiv antraksa te kako zasad ne postoji plan da se stanovništvo preventivno cijepi. Naknadno je objavljeno kako je američka vojska poslala uzorke antraksa na proučavanje u Južnu Koreju.

Prema nacionalnoj sigurnosnoj strategiji administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, Sjeverna Koreja je potrošila stotine milijuna dolara na nuklearno, kemijsko i biološko oružje, kao i na istraživanje kemijskog i biološkog oružja koje se može prenositi projektilima. Najizoliranija država na svijetu je, pak, uporna u negiranju programa razvoja biološkog oružja.   

Kao potpisnik Konvencije o biološkom oružju (BVC), Sjeverna Koreja 'održava svoj dosljedan stav suprotstavljanju razvoju, proizvodnji, skladištenju i posjedovanju biološkog oružja', navodi se u priopćenju Pjongjanga.

  • +10
Sjevernokorejska vojna parada Izvor: Reuters / Autor: Jason Lee

Međutim, prije dvije godine je na sjevernokorejskoj državnoj televiziji prikazan je prilog o posjeti Kim Jong-una Biotehničkom institutu u Pjongjangu, koji je zabrinuo Zapad. U postrojenju koje je navodno namijenjeno izradi pesticida, analitičari su primijetili brojnu skupu opremu i strojeve koje se mogu koristiti za uzgoj ogromnih količina bakterija.

Ove godine je ponovo skrenuta pažnja na sjevernokorejski kemijski i biološki program nakon što su sjevernokorejski agenti otrovom VX ubili njegovog polubrata sjevernokorejskog diktatora na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Iako je sjevernokorejski program biološkog oružja prekriven velom tajni, nedavno izvješće stručnjaka sa Sveučilišta Harvard dodatno je zabrinulo Seoul i Washington.

'Rakete, bespilotne letjelice, avioni, prskalice i ljudi predstavljaju potencijalno sredstvo za isporuku biološkog oružja. Sjeverna Koreja ima 200.000 specijalnih snaga, čak i šaka tih specijalnih snaga naoružanih s biološkim oružjem bila bi dovoljna da uništi Južnu Koreju', stoji između ostalog u alarmantnom izvješću.