nasilje i mržnja

Šestorici iz Kustošije određen istražni zatvor

14.06.2020 u 15:12

Bionic
Reading

Šestorici osumnjičenih protiv kojih je jučer dovršeno kriminalističko istraživanje zbog transparenta kojeg su razvili u zagrebačkoj četvrti Kustošija određen je istražni zatvor, priopćeno je iz DORH-a.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je dokazne radnje ispitivanja u svojstvu okrivljenika šestorice hrvatskih državljana (1999., 2000., 1998., 2000., 2000., 1998.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona.

Iz DORH-a navode da postoji osnovana sumnja da su se šestorica okrivljenika 11. lipnja 2020. oko 21,00 sat u Zagrebu, zajedno s više nepoznatih osoba okupili u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i osjećaja mržnje prema osobama druge nacionalnosti.

Također dodaju da se osnovano sumnja da je prvookrivljenik prethodno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo "u", a tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

'Nakon toga su se navedenog dana šestorica okrivljenika okupila zajedno s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio prvookrivljenik, kao i zastavu neprimjerenih obilježja te su potom glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju.

Takvo neprimjereno i nasilničko ponašanje izazvalo je reakciju stanara i prolazećih građana koji su taj događaj fotografirali i fotografije objavili na društvenim mrežama i internetskim portalima čime su postale javno dostupne široj javnosti. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i šestorici osumnjičenika odredio istražni zatvor', zaključuje se u priopćenjuDORH-a.

Zagreb: Uhićeni su pripadnici bad blue boysa Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX