ISTRAGA U TURSKOJ

Šestero uhićenih nakon ubojstva ruskog veleposlanika

20.12.2016 u 10:56

Bionic
Reading

Šest osoba je u utorak uhićeno u okviru istrage o ubojstvu ruskog veleposlanika u Ankari dan ranije, a Rusija je u Tursku poslala osamnaest istražitelja koji će sudjelovati u njoj. Kako prenosi novinska agencija Dogan, šest osoba blisko povezanih s počiniteljem ubojstva Mevlutom Mertom Altintasom privedeno je i zadržano u pritvoru u Aydinu, na zapadu Turske, odakle je napadač

Mevlut Mert Altintas (22), pripadnik interventne postrojbe policije u Ankari, u ponedjeljak je ubio ruskog veleposlanika u Turskoj Andreja Karlova ispalivši u njega nekoliko hitaca na otvorenju izložbe fotografija u turskoj prijestolnici, a ubojstvo su zabilježile kamere.

Provladin dnevni list Sabah piše da je napadač aktivirao detektor metala i ušao u umjetničku galeriju jer je kod sebe imao pištolj. Osiguranje ga je, međutim, pustilo da uđe kad im je pokazao policijsku značku.


Na snimkama se vidi kako Altintas nekoliko trenutaka prije napada stoji iza ruskog veleposlanika u stavu osobnog čuvara. Svjedoci tvrde da je policajac naglo zapucao u leđa ruskom diplomatu koji je govorio na izložbi.

Nakon pucnjave napadač je izviknuo 'Allah je velik', poručivši da je to osveta za sirijski grad Alep koji uz rusku pomoć u cijelosti preuzimaju snage Bašara al Asada

Napadač je kasnije ubijen u razmjeni vatre s interventnim redarstvenim snagama koje su ga 15 minuta prije pokušavale uvjeriti da se preda.


Neke turske novine pišu u utorak da bi ubojica mogao biti povezan s imamom Fethullahom Guelenom, protivnikom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji ga optužuje za poticanje propalog pokušaja puča u srpnju.

Gradonačelnik Ankare Melih Goekce spomenuo je tu mogućnost odmah nakon napada u ponedjeljak navečer.

Guelen, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama i niječe bilo kakvu umiješanost u neuspjeli puč, rekao je u priopćenju da je 'zgranut i iskreno žali' zbog ubojstva ruskog veleposlanika.

Skupina osamnaest ruskih istražitelja, agenata tajnih služba i ruskih diplomata, putuje u utorak u Tursku kako bi proveli istragu o ubojstvu veleposlanika Andreja Karlova, priopćio je Kremlj a prenose ruske novinske agencije.

'Skupina će djelovati u Turskoj u okviru istrage o ubojstvu ruskog veleposlanika Andreja Karlova, o čemu su se ruski i turski predsjednik dogovorili u telefonskom razgovoru' u ponedjeljak navečer, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov