mogadišu

Šestero mrtvih u napadu na ured čelnika glavnog grada Somalije

22.01.2023 u 19:28

Bionic
Reading

Najmanje je šestero civila ubijeno u nedjelju u napadu islamističkih pobunjenika skupine Al-Šebab na ured gradonačelnika Mogadišua, priopćila je policija

Bombaš samoubojica aktivirao je snažnu eksploziju koja je oštetila zgrade blizu ureda, nakon čega se čula pucnjava, rekao je glasnogovornik somalijske policije Sadik Dubishe, nakon četverosatnog napada.

"Svih šest napadača je ubijeno. Pet u pucnjavi sa sigurnosnim snagama i jedan se raznio aktiviravši eksploziv", rekao je Dubishe novinarima. "U napadu je poginulo i šest civila, ali se situacija normalizirala". Osoblju u gradonačelnikovu uredu pružena je pomoć, dodala je policija. Odgovornost za napad preuzela je radikalna islamistička skupina Al-Šebab, povezana s džihadističkom organizacijom Al-Kaidom, nakon tjedna u kojemu se dogodilo nekoliko krvavih napada pobunjenika u Somaliji.

Sigurnosne snage su brzo zatvorile pristup četvrti, rekao je očevidac, vlasnik trgovine blizu mjesta napada. Al-Šebab je objavio da su njegovi borci "uspjeli ući u zgradu pošto su ubili zaštitare". Pobunjenička skupina se već 15 godina bori protiv slabe središnje vlade koju podupire međunarodna zajednica i odgovorna je za krvave napade u Somaliji i u susjednim zemljama.