MOMČAD ŠRI LANKE U PAKISTANU

Šest policajaca poginulo u napadu na igrače kriketa

03.03.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Predsjednik Šri Lanke Mahinda Radžapaksa osudio je atentat na kriketsku reprezentaciju svoje zemlje u Pakistanu i pozvao sportaše da se odmah vrate kući, dok su oporbene stranke u Kolombu kritizirale odluku vlade da pošalje sportaše u Pakistan, dok ostale zemlje odbijaju sudjelovati u sportskim natjecanjima tamo

KOLOMBO - U priopćenju objavljenom u utorak, predsjednik Šri Lanke napad je nazvao kukavičkim. Naložio je ministru vanjskih poslova da smjesta ode u Pakistan i pomogne oko evakuacije tima kako bi sportaši sigurno stigli kući.

Glasnogovornik vojske Šri Lanke brigadir Udaja Nanajakara rekao je kako vlasti ne vjeruju da su napad izveli pobunjenički Tamilski tigrovi. Vladine snage su nakon dvadesetpet godina građanskog rata na Šri Lanki na pragu pobjede nad separatističkim pokretom na sjeveru otoka.

Osudi napada na kriketsku reprezentaciju Šri Lanke u Pakistanu pridružili su se i Indija, Pakistan i Novi Zeland.

Indijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je Indija šokirana incidentom. Zbog nesigurnost stanja u Pakistanu indijska je kriketska reprezentacija nedavno odbila poziv na natjecanje u Pakistanu.

Premijer Novog Zelanda John Key osudio je napad u Pakistanu kao "prijezira vrijedan teroristički čin" koji je izazvao gnjev na cijelom Novom Zelandu.

"Duboko sam zabrinut najnovijim razvojem događaja, kad međunarodna sportska reprezentacija postane metom terorističkog napada", navodi se u priopćenju ureda premijera Novog Zelanda.

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari i premijer Jusuf Raza Gilani osudili su teroristički napad na sportaše iz Šri Lanke i zatražili da se počinitelji napada hitno privedu pred lice pravde.

U napadu na kombi kriketske reprezentacije Šri Lanke koji je putovao do stadiona u istočnom pakistanskom gradu Lahoreu, u utorak je, prema posljednjim informacijama pakistanskih službi, ubijeno šest policajaca i dva civila, a ranjeno je šest sportaša, izvijestili su mediji pozivajući se na lokalne službene izvore.

Još nije poznato tko stoji iza napada, no prema prvim podacima sve ukazuje kako je bio pažljivo isplaniran i dogovoren.

Incident se dogodio nekoliko stotina metara od stadiona, gdje su kriketske momčadi Šri Lanke i Pakistana trebale otvoriti treći dan doigravanja petodnevnog sportskog nadmetanja.