STAO NA KRAJ NAGAĐANJIMA

Plenković: Ne, nećemo zabraniti pobačaj

28.02.2017 u 11:19

Bionic
Reading

U Zagrebu se održava konferencija 'Demografija - refleksije na mirovinski sustav', čiji je cilj osvješćivanje ozbiljnosti demografskih problema i postizanje učinkovitog odgovora na demografske izazove i njihovu usku povezanost s održivošću mirovinskog sustava. Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor.

Plenković je istaknuo da je pitanje demografije temelj gospodarskog, društvenog, regionalnog i ukupnog razvoja Hrvatske te da se o njemu mora govoriti i više i trajno. 'Svjetska populacija se kontinuirano povećava od srednjega vijeka, uz posebno brz rast od 1955. do 1975. godine. Većina tog rasta odnosi se na zemlje u razvoju. S druge strane, u većini europskih, posebice istočnoeuropskih zemalja, demograski su pokazatelji već dugi niz godina negativni. Tako je i u Hrvatskoj, koja demografski stari', kazao je Plenković, istaknuvši problem starenja stanovništva, nisku stopu nataliteta i iseljavanje mladih ljudi, javlja N1.

'Prosječna starost narasla je za deset godina u odnosu na popis iz šezdesetih godina. Popis iz 2011. godine pokazuje da je broj starijih od 65 prvi put premašio broj mlađih od 14 godina', kazao je Plenković.

Zaustaviti odlazak mladih

Istaknuo je i problem iseljavanja mladih ljudi. 'Naša je zadaća poboljšati uvjete življenja u Hrvatskoj, kako bi se zaustavio proces odlaska mladih. U raznim povijesnim razdobljima ljudi su se iseljavali iz Hrvatske iz niza razloga. Potrebno je iseljenu Hrvatsku što više uključiti u život zemlje. Negativni demografski pokazatelji kombinirani sa značajnim povećanjem trajanja života odražavaju se i na zdravstveno osiguranje i na mirovinske fondove', kazao je Plenković, istaknuvši da stoga demografske politike u njegovoj Vladi imaju ključno mjesto.

'Ustrojavanje ministarstva koje u svojoj nadležnosti ima i demografiju više je od simbolike. Pokazuje osviještenost prema postojanju problema i opredijeljenost za njegovo rješavanje. Raste financijska potpora roditeljima. U proračunu su izdvojena sredstva za povećanje rodiljne naknade za nezaposlene rodilje s 1663 na 2328 kuna. Povećana je i naknada za drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta s 2600 na 4000 kuna. Provedena porezna reforma ima izrazito pozitivne učinke, djeluje na povećanje zaposlenosti i povećanje standarda, povećan je osobni odbitak za djecu. Primjerice, roditelj dvoje djece do 2017. nije plaćao porez na dohodak za neto plaću do 5600 kuna, a od 1. siječnja taj porez se porez ne obračunava na plaću do 8000 kuna"' kazao je Plenković.

Mlade potaknuti na roditeljstvo

'Osim demografskih mjera, nedavno usvojenim Zakonom o poticanju zapošljavanja potiče se zapošljavanje mladih dugotrajno nezaposlenih i teško zapošljivih osoba. Pokrenute su zakonodavne reforme. U suradnji s ministricom Murganić i s kolegama koji se bave time, osnovat ćemo Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske. U njemu će sudjelovati svi ključni ministri, važni za demografsku obnovu, usklađenost smjera demografske, pronatalitetne, ekonomske politike', rekao je Plenković.

Dotaknuo se i teme pobačaja. 'Osnaživat ćemo obitelj i razvijati kulturu života. To ne podrazumijeva zabranu pobačaja na zahtjev, o čemu se neutemeljeno nagađalo ovih dana. Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života temelj je svake uspješne pronatalitetne politike. Pred nama je mnogo izazova, a Vlada to prepoznaje i učinit će maksimum da okrenemo negativne trendove. Bitno je da se mladi lakše odlučuju na roditeljstvo, a ne da u pojedinim krajevima nedostaje populacije', rekao je Plenković.