BOLEST UBILA KONJE

Šest lipicanaca uginulo u lipičkoj ergeli

27.03.2009 u 17:14

Bionic
Reading

Nakon što je ovih dana čak šest ždrebadi lipicanaca, od 11 koliko ih se oždrijebilo, uginulo, vodstvo lipičke ergele zatvorilo je vrata za posjetitelje i konje drži u svojevrsnoj karanteni

O razlogu uginuća svoj će sud donijeti Veterinarski institut gdje su uginuli ždrijepci prebačeni. Stanovnici Lipika tvrde kako je broj uginulih životinja znatno veći, što voditelj ergele, mr. Mato Čačić demantira.

'Ergelu smo zatvorili za posjete dok ne vidimo o čemu se radi. Sumnjamo na herpes virusa koji se može prenijeti i zrakom i ako je tako, onda je to najvjerojatnije došlo zbog posjeta konjogojaca. Teško je gledati kobile koje su dovedene iz Srbije izgladnjele i mršave. I sada kada smo ih doveli u pravu kondiciju, sada nam se događaju takve stvari', rekao je mr. Mato Čačić ravnatelj Hrvatskog centra za konjogojstvo - Državna ergela Lipik za Jutarnji list.

Naime, zbog birokratskih problema nije bilo novca za preventivno cjepivo za bređe kobile, koje stoji 35 tisuća kuna. 'Toga cjepiva nema u Hrvatskoj i mora se interventno uvoziti', kaže mr. Mato Čačić.