OSTAJE U ZATVORU

Šešelju zabranjen 'godišnji odmor'

08.07.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) odbacilo je u petak zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za puštanje na privremenu slobodu, jer se smatra nenadležnim za odlučivanje o tome zahtjevu koji je Šešelj formulirao kao zahtjev za puštanje na 'godišnji odmor'

U odluci predsjedavajućeg suca O Gon-Kwona objavljenoj na internetskim stranicama ICTY-a stoji da o Šešeljevu zahtjevu ne može odlučivati vijeće pred kojim mu se sudi za nepoštivanje suda, nego ono koje vodi glavni proces protiv njega.

Sudac Kwon stoga navodi da bi Šešelj zahtjev trebao uputiti raspravnom vijeću koje je nadležno za postupak protiv vođe radikala za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993.

Tijekom izjašnjavanja o krivnji po optužnici za nepoštivanje suda, Šešelj je u srijedu zatražio da ga se pusti na 'godišnji odmor', nakon što je u pritvoru proveo 8,5 godina.

Sucima je tada poručio da sami trebaju riješiti pitanje jamstva da će se vratiti u pritvor, jer on jamstvo neće tražiti od 'izdajničkog režima u Beogradu'.

'Za mene nitko ne može dati jamstvo, samo ja sam sebi mogu biti jamstvo. A vi morate riješiti taj problem, tu pravnu prazninu što u slučaju kad netko ne može dati jamstvo. Neću ga tražiti od izdajničkog prozapadnog režima u Beogradu', rekao je Šešelj.

Šešelj pred sudom