POVRATAK ZLOČINCA U SRBIJU

Šešelj izvrijeđao Nikolića, Vučića, Haag i cijeli svijet

12.11.2014 u 10:09

Bionic
Reading

Čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, optuženik Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) koji je proveo u pritvorskoj jedinici u Den Haagu već 11 godina, sletio je na beogradski aerodrom nakon odluke Sudskog vijeća o privremenom puštanju na slobodu kako bi se nastavio liječiti u 'primjerenijem okružju'

U beogradskoj zračnoj luci Šešelja su dočekali članovi obitelji, čelnici Srpske radikalne stranke, kao i mnogobrojne pristalice. Oduševljena rulja nakon izlaska Šešelja iz zrakoplova uzvikuje: 'Pobjeda, pobjeda', 'Vojo, Srbine', pjevaju četničke pjesme i izvikuju uvrede na račun predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, javlja Blic.

Kako je za B92 rekla potpredsjednica SRS-a Vjerica Radeta, Šešelj će se kratko obratiti javnosti, a potom će se uputiti u sjedište stranke u Zemunu. Portal B92 javlja kako je osiguranje zračne luke oformilo kordon na dolaznom terminalu kojim bi Šešelj trebao proći, ali su ga njegovi simpatizeri probili.

Poslije dolaska u Beograd rekao je da ga se 'Haški sud samo htio otarasiti'. 'Haag me na brutalan način izbacio iz tamnice. Nisam to tražio, niti su postavljali nekakve uvjete. Htjeli su samo da me se što prije otarase. Obećao sam da ću rasturiti Haški sud. Borba je trajala nešto dulje, ali se pobjedi u zube ne gleda', rekao je Šešelj, prenosi B92.

Rekao je i da mu je u Haagu rečeno da ga puštaju na privremenu slobodu, a on je ocijenio da će ta 'privremena odsutnost trajati dok ne obori s vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića'.

Za predsjednika i premijera Srbije rekao je da su 'otpadnici i izdajnici' koji su se odrekli ideologije srpskog nacionalizma i 'postali sluge zapadnih sila' dok je Haški sud nazvao 'ranjenom globalističkom zvijeri koja uništava živote srpskih političkih i vojnih vođa'. U subotu je previđeno održavanje velikog mitinga dobrodošlice Vojislavu Šešelju na Trgu Republike u Beogradu u organizaciji SRS-a.

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je u četvrtak privremeno pustiti Šešelja na slobodu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja jer mu se rak debelog crijeva proširio na jetra, ocijenivši da bi 'privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljeniku skrb u najprimjerenijem okružju i pri tome osiguralo sigurnost svjedoka i cjelokupan sudski proces', javlja HRT


Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini te nad vojvođanskim Hrvatima.

Šezdesetogodišnji srpski radikal, poznat po ispadima u sudnici i vrijeđanju članova Sudskog vijeća, predao se ICTY-ju 2003, a njegov dugovječni postupak postao je sramotom za Haški sud. Osim što se suđenje često prekidalo zbog opstruiranja optuženika, izbio je i spor među sucima, a Šešelj je zbog objavljivanja imena zaštićenih svjedoka bio optužen i za nepoštovanje suda.


On je treći haški pritvorenik koji se pušta na privremenu slobodu zbog pogoršanja zdravlja. U travnju 1996. iz pritvora je na privremenu slobodu zbog uznapredovanog karcinoma na kućnu njegu pušten Đorđe Đukić, optužen za zločine u BiH, a preminuo je manje od mjesec dana nakon izlaska iz pritvorske jedinice.

Ista situacija je bila i s načelnikom Generalštaba Vojske Republike Srpske Momirom Talićem, a on je umro nedugo nakon što je pušten na liječenje. Talić je 1999. optužen za ratne zločine protiv Hrvata i Bošnjaka u BiH, a preminuo je u svibnju 2003. u Beogradu od raka pluća, nakon dozvole ICTY-ja da nastavi s liječenjem u beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji.

Bez obzira na tešku dijagnozu, Šešelj je, prema pisanju srpskih medija, iz pritvora poručio da ne namjerava privremenu slobodu iskoristiti za nastavak liječenja, već najavljuje osvetu.