PRILIKA ZA POSAO

Serviseri, automehaničari i elektroinstalateri javite se!

03.04.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Za poslove održavanja, popravaka i instalacija ove je godine na portalu MojPosao objavljeno 265 oglasa, najviše u Zagrebu i zagrebačkoj županiji, Primorsko-goranskoj županiji i Istri. Najtraženija zanimanja su serviser, automehaničar i elektroinstalater

Većini poslodavaca (60%) važno je da kandidati imaju prethodno radno iskustvo. Kao potrebnu razinu obrazovanja uglavnom navode srednju stručnu spremu (u 78% oglasa), dok u 28% oglasa traže kvalificirane radnike. Poznavanje rada na računalu uvjet je samo u 18% oglasa, a poznavanje stranih jezika očekuje gotovo polovica poslodavaca.

Prema podacima servisa MojaPlaća najtraženija zanimanja u kategoriji Instalacije, održavanje i popravci plaćena su ispod prosjeka. Serviseri imaju plaću od 4.845 kuna što je 9% ispod prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj. Automehaničari imaju čak 24% manju plaću od prosjeka, odnosno 4.078 kuna, dok prosječna mjesečna plaća elektroinstalatera iznosi 4.144 kune i 22% je ispod prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj.


Među otvorenim natječajima iz kategorije Instalacije, održavanje i popravci izdvajamo sljedeće:

Electrolux trgovina i servis iz Šibenika zapošljava Servisera opreme grijanja/ hlađenja i plinske tehnike (m/ž). Poslodavac nudi smještaj, dobre radne uvjete, službeno vozilo i mobitel, edukaciju i stimulativna primanja. Traži kandidata koji poznaje tehnike grijanja, klimatizacije i automatske regulacije u građevinarstvu. Prednost imaju kandidati sa iskustvom u dijagnozi kvarova i servisa.

Polaris Yacht Service Vodice traži Mehaničara brodskih strojeva (m/ž). Potrebna je srednja stručna sprema ili visoka stručna sprema strojarskog smjera, a poželjni kandidati su mehaničari brodskih strojeva, strojari i inženjeri strojarstva, s minimalno pet godina radnog iskustva. Uz napredno poznavanje engleskog jezika, poslodavac traži i osnovno poznavanje njemačkog jezika.

Tvrtka Janus Ing iz Zagreba zapošljava Brusača kamena, terasa i betona (m/ž). Budući zaposlenik obavljati će terenske poslove na području cijele Hrvatske, uz osiguran smještaj od strane poslodavca. Potrebno je jednogodišnje iskustvo, a posao je na određeno vrijeme.

Na tržištu rada gdje potražnja daleko premašuje ponudu slobodnih radnih mjesta, ponekad se teško izdvojiti iz mase prijavljenih kandidata. Upravo preporuka ovdje može činiti znatnu razliku, pogotovo ako ste ‘majstor svog zanata’ i potreban vam je pismeni dokaz za to.

Iako pisanje preporuke nije uvriježena praksa u Hrvatskoj, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, no nekoga zamoliti za preporuku i nije tako jednostavno.

Pročitajte savjet kako nekoga zatražiti da u nekoliko rečenica opiše vaše najbolje kvalitete, te na ‘listu papira’ pokaže da ste kvalitetan radnik koji svoj posao odrađuje savjesno i marljivo te na vrijeme.