je li duševno bolestan?

Šerić putuje sucu istrage u Split i otkriva što će se sa Zavadlavom događati u idućim danima

Filip Zavadlav, Branko Šerić

Filip Zavadlav, Branko Šerić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Pod jakim policijskim osiguranjem Filip Zavadlav, osumnjičen za trostruko ubojstvo u Splitu, sinoć je stigao u Zagreb. Njegov odvjetnik Branko Šerić, kojega je angažirala Facebook grupa za podršku Zavadlavu, otkrio nam je kako će izgledati sljedeći procesni koraci u ovom slučaju

Šerić nam kaže da još ne može k Zavadlavu, koji je sinoć smješten u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu, u Svetošimunskoj.

'Treba prije obaviti neke radnje. Idem sada u Split kod suca istrage', kaže nam Šerić. Dodaje da je vještakinja zaključila da uvjeti u okružnom zatvoru u Splitu nisu adekvatni za njegovo psihičko stanje. A zaključila je i da on nije raspravno sposoban, zbog čega je i upućen u Svetošimunsku bolnicu u Zagrebu.

To je i razlog, objašnjava Šerić, zbog kojeg Zavadlav još nije ni ispitan. Kaže kako sada u Zagrebu slijedi preliminarno vještačenju da se vidi je li sposoban za praćenje kaznenoga postupka u ovoj fazi, ne suđenja.

'Je li sposoban shvatiti sva upozorenja prema pouci o pravima da bi mogao participirati onako kako okrivljenik može sam i uz pomoć odvjetnika? Zasad je utvrđeno da nije, zato nije ni uzimana njegova obrana', dodaje Šerić. Teško mu je predvidjeti koliko će to vještačenje trajati.

  • +17
  • +14

Osumnjičeni za trostruko ubojstvo prevezen u Zatvorsku bolnicu

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Ako se utvrdi da je u trenutku izvršenja djela bio neubrojiv, ide postupak u skladu sa zakonom o osobama s duševnim smetnjama. To će se moći reći nakon vještačenja', dodaje i naglašava da ne zna koliko će to trajati, no ističe kako je to vještačenje bitno za osumnjičenika i daljnji tijek kaznenog postupka te da tu nema propisanog roka.

'Sad nagađamo, ja bih volio da bude što prije, u roku mjesec dana. Najvažnije je da je u adekvatnoj ustanovi', zaključuje Šerić.

  • +4
  • +1

Ubojstvo u Splitu

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!