'sada republike'

Separatisti Katalonije, Baskije, Galicije i Baleara zajedno na EU izborima

29.03.2024 u 09:18

Bionic
Reading

Četiri lijeve stranke koje se zalažu za neovisnost Katalonije, Baskije, Galicije i Balearskih otoka od Španjolske izaći će zajedno na izbore za Europski parlament u sklopu koalicije "Sada republike", izvijestili su u četvrtak njihovi dužnosnici

Katalonska republikanska ljevica (ERC), na vlasti u toj autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna ljudi, udružila se s baskijskim EH Bilduom, galješkim BNG-om i balearskim Ara Mesom.

Zajedno će nastupiti na izborima od 6. do 9. lipnja kako bi bili "glas nacija bez država" u Europi.

Predsjednik ERC-a Oriol Junqueras, koji je bio osuđen na sudu u Madridu za organiziranje zabranjenog referenduma u Kataloniji 2017. godine, pozvao je na priznavanje nacionalnih, jezičnih i društvenih posebnosti.

Cilj ovih stranaka je samoodređenje i uvođenje katalonskog, baskijskog i galješkog jezika kao službenih jezika Europske unije uz aktualna 24 službena jezika. Ta tri jezika su službena u Kataloniji, Baskiji i Galiciji zajedno sa španjolskim.

"Mi smo stranke različitih nacija, s različitim problemima i tradicijama, ali dijelimo iste vrijednosti i principe", izjavio je Rubén Cela, dužnosnik Galješkog nacionalističkog bloka (BNG).

Španjolska se sastoji od 17 autonomnih pokrajina.