VAŽNOST DEMOKRACIJE

Senatori McCain i Graham u Egiptu zatražili oslobađanje Mursija

07.08.2013 u 11:48

Bionic
Reading

Američki senatori su na sastancima s privremenim rukovodstvom Egipta naglasili važnost demokratskih reformi i upozorili da će u suprotnom bilateralni odnosi biti ozbiljno ugroženi

Američki senatori John McCain i Lindsey Graham su se tokom posjete krizom zahvaćenom Egiptu sastali s privremenim predsjednikom Adly Mansourom, privremenim premijerom Hazimom el-Biblavijem, zamjenikom predsjednika Muhamedom el-Baradeijem i ministrom obrane Abdulfettahom Es-Sisijem i naglasili da je demokracija jedini put kojim Egipat mora ići, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Zahtijevajući oslobađanje smijenjenog prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija, kao i svih drugih političkih zatvorenika, senatori su naglasili da će bilateralni odnosi dvije zemlje biti ozbiljno ugroženi ukoliko Egipat ne krene stazama demokratskih reformi.

'Proces demokratizacije je jedini način da se u Egipat vrate sloboda, nacionalno jedinstvo, održiv ekonomski razvoj, turizam i investicije', poručio je McCain na održanoj konferenciji za medije.

Pozivajući sve sukobljene strane da ne koriste huškačku retoriku, McCain je pozvao na uzajamno poštivanje i započinjanje dijaloga u koji će biti uključena i Muslimanska braća. Antiameričke natpise u nekim egipatski medijima je ocijenio nepotrebnim i opasnim po odnose dvije zemlje.

Senator Graham je također istaknuo važnost demokracije koja njeguje princip dijaloga i pregovara, a oštro je osudio svaki vid sukoba i zatvaranja političkih oponenata.

'Nemoguće je ostvariti dijalog sa nekim tko je u zatvoru', poručio je Graham.