NEISPLATA POTICAJA

Seljaci u kolovozu kreću u prosvjede

24.07.2013 u 18:01

Bionic
Reading

Seljaci nezadovoljni stanjem u poljoprivredi početkom kolovoza idu u masovne prosvjede, poručeno je s današnjeg sastanka predstavnika 18 seljačkih udruga s područja više od deset županija iz kontinentalne Hrvatske koji je u Đakovu organizirao Odbor za udruge pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK)

Poljoprivrednici su nezadovoljni zbog neisplate 350 do 400 milijuna kuna preostalih poticaja za koje očekuju da se sredstva iznađu u rebalansu proračuna u jesenskom nastavku zasjedanja Sabora u rujnu, zbog preniske cijene pšenice i nekomunikacije s resornim ministrom, piše Jutarnji list

Očekujemo od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da do 1. listopada osigura rješenja za isplatu preostalih poticaja za 95.000 korisnika i time ispuni obveze i prema financijskoj omotnici koja iznosi 2,8 milijardi kuna, a realizirana je s 2,4 milijardi kuna, rekao je predsjednik Odbora za udruge pri HPK i čelnik Udruge poljoprivrednih proizvođača kontinentalne Hrvatske Stjepan Kunovec.

stvrdio je kako komunikacija s resornim ministrom nikada nije bila lošija, da se ne poštuje zakon o isplati državnih potpora te da su neki dijelovi poljoprivrede isplaćeni u potporama 100, neki 60, a neki 50 posto te da to nije pošteno prema korisnicima tih potpora.

"Četrdeset posto manje isplaćenih poticaja znači da će propasti 80 posto seljaka. Imali smo riječ premijera i resornog ministra da poticaji neće biti umanjivani, no riječ nije ispoštovana", rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.