KARNEVALSKI (NE)UKUS

Seksualni čin u povorci šokirao Zadrane

19.02.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Zadarski karneval i ove je godine privukao 20 skupina koje su se u povorci s Branimirove obale preko Obale kralja Tomislava uputili prema Narodnom trgu

Po običaju najšokantniji nastup tamo su imali članovi KUD-a Bleke i Konji s Bokanjca predvođeni performerom Eniom Meštrovićem. Njihova je 'Umjetnička sloboda', kako su nazvali svoju skupnu masku, izazvala istovremeno zgražanje i oduševljenje.

Uz pjesmu skupine Pink Floyd 'Another brick in the wall' i poruku učiteljima da ostave djecu na miru razvili su plakat s eksplicitnim sadržajem i ministrom Željkom Jovanovićem te novinarima Antom Tomićem i Borisom Dežulovićem u glavnim ulogama.

Oni koji su na karneval došli s djecom su negodovali, drugi su im građani klicali uz odobravanje.

'Ljudi se zgražaju nad normalnim. Žalostan sam u kakvoj nazadnoj i homofobnoj državi živimo' - rekao je Meštrović u sklopu karnevalskog performansa. Članovi udruge svoj su nastup začinili lijepljenjem plakatom s istom sadržajem na oglasne ploče Poluotoka.

Bleke i Konji
svojim su nastupima na Karnevalu često izazivali podvojena mišljenja javnosti. Tako su 2009. upriličili sprovod Dina Dvornika i njegovu uskrsnuće, a dvije godine kasnije maskirali su se u igrače i navijače Crvene zvezde te provocirali svoje sugrađane uzdignutim trima prstima.