ČEKATI ODLUKU SUDA

Šeksu dojadile špekulacije o Ustavu i Josipu Perkoviću

20.12.2013 u 15:19

Bionic
Reading

HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks nije danas želio nagađati kako će nedonošenje ustavnih promjena utjecati na položaj Josipa Perkovića, a smatra da bi sve špekulacije trebalo staviti na stranu dok odluku ne donese nadležni sud

'Mislim da sve špekulacije o tome hoće li nedonošenje ustavnih promjena olakšati ili otežati položaj Josipa Perkovića treba staviti na stranu, jer od Nove godine počinje primjena zakona o pravosudnoj suradnji i pokretanje postupka od strane DORH-a. Konačnu odluku može donijeti jedino i isključivo sud i politici tu nema mjesta', rekao je Šeks Hini.

Suglasan je s ocjenama da je europski uhidbeni nalog za Perkovića odmah po zaprimanju trebao biti proslijeđen u proceduru, bez obzira na činjenicu da je u tom trenutku na snazi bio zakon po kojem se EUN nije primjenivao na kaznena djela počinjena prije 2002.


'Ako je EUN zaprimljen, morao je odmah biti predan sudu. Ni Vlada ni policija ni DORH, niti itko drugi ne može procijenjivati je li ili nije nastupila zastara. Mjerodavan je isključivo Županijski sud", ističe Šeks.

Šeks nije želio nagađati ni zašto je HDSSB iznenada odustao od ustavnih promjena kojima je vladajuća većina željela uvesti nezastarijevanje kaznenih djela teškog ubojstva.

'To je zasad u sferi špekulacije, a uvjeren sam da ćemo pravi motiv HDSSB-ova reteriranja saznati kada se obnove pregovori o ustavnim promjenama', rekao je Šeks, koji nije htio prognozirati ni hoće li se ustavne promjene uopće donijeti.