ŽARKO PUHOVSKI:

'Šeksov transfer dokaz je emancipacije predsjednice'

29.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Što se može iščitati između redaka kada je u pitanju nenadani odlazak HDZ-ovog doajena Vladimira Šeksa u Ured predsjednice? S obzirom na to da je u Karamarkovoj nemilosti, pokazuje li Kolinda Grabar Kitarović novom akvizicijom zube donedavnom stranačkom šefu?

Ne treba zaboraviti da je sam Karamarko smijenio Šeksa zajedno s Jadrankom Kosor s mjesta potpredsjednika Sabora i na njihova mjesta postavio nešto poslušnijeg Željka Reinera i odanog Tomislava Čuljka.
Šeks je od tada u Saboru životario, saborski Klub HDZ-a ga je ignorirao, no vodstvu stranke nikada se nije otvoreno konfrontirao. Da bi se rado riješio Šeksa i poslao ga u mirovinu, izjavio je Karamarko još dok je bio samo kandidat za predsjednika stranke. Početkom 2012. rekao je: 'Šeks je dugo u politici, ima puno ožiljaka, utega i tereta koje vuče.'

Što je dakle iza ovog umirovljenja koje se događa tek nekoliko mjeseci prije isteka mandata ovom sazivu Sabora?


Politički analitičar Žarko Puhovski uvjeren je da je Šeks ustanovio kako nema više šanse da u sljedećem sazivu, ako HDZ pobijedi, postane opet predsjednik Sabora. 'On je vjerovao je da bi mogao to biti još jednom. Očito mu je dano do znanja da to ne dolazi u obzir i da mu se više ne da sjediti u Saboru i ispravljati ljude koji znaju manje od njega', misli Puhovski.

Napominje da je Šeks HDZ-ovcima posljednjih godina bio zadnja rupa na svirali te kako se ipak nadao da će ublažavanjem tenzija s vodstvom stranke igrati neku važniju ulogu. 'Kada je postalo jasno da ne može, ocijenio je da nema dugog načina nego da ode', smatra politički analitičar.

Iako iz HDZ-a dopiru pomirljivi tonovi i tvrdnje da je Šeksovo umirovljenje i prelazak na Pantovčak dogovoren s Karamarkom, izgleda da za Šeksom u Saboru više žale SDP-ovci nego HDZ-ovci. Puhovski sumnja da je iza svega dogovor Kolinde Grabar Kitarović i Karamarka te da je dovođenjem Šeksa na Pantovčak predsjednica pokazala zube svom donedavnom stranačkom šefu.

'Mislim da nisu lijepo to dogovorili. Grabar Kitarović se jako polagano emancipira od HDZ-a, a to je uostalom i logika njene funkcija. Nije to nezahvalnost', napominje Puhovski.

'Karamarku bi bilo draže da je Šeksa zadržao u trećerazrednoj poziciji. Ovako je Šeks pokazao da sa svojom susjedom (Šeks i Grabar Kitarović žive ulaz do ulaza u Bauerovoj) ima otvoreni kanal i da na njega treba još računati', poručuje Puhovski.