DUŽAN DRŽAVI 20 MILIJUNA KUNA

Šeks tražio kredit za osječkog poduzetnika

13.03.2010 u 09:39

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks tražio je da osječki poduzetnik Zvonko Bede dobije povoljne kredite od države, iako je Bedeova druga tvrtka dužna državi 20 milijuna kuna

Šeks je zahtijevao da Bedeova tvrtka Drava International dobije povoljne kredite na aukciji Hrvatske agencije za obnovu i razvoj (HBOR) za proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje.

No druga Bedeova tvrtka, Doseg, koja se kao i Drava International bavi reciklažom sekundarnih sirovina i proizvodima od plastike, zatvorena je 2008. godine s dugom prema državi od 20 milijuna kuna. Osječkoj Poreznoj upravi Bede je ostao dužan 19.007.880,11 kuna, a carinskoj ispostavi još 973.095 kuna, piše Jutarnji list. Osim državi, Doseg je dobavljačima dugovao 13 milijuna kuna.

Drava International kupila je strojeve tvrtke Doseg i nastavila raditi na lokaciji te propale tvrtke, u osječkoj Drinskoj ulici 121. Strojevi Dosega, naime, bili su opterećeni hipotekom tadašnje Slavonske banke pa ih je ova prodala na dražbi, a ponovno su došli u Bedeovo vlasništvo tako što ih je kupila njegova nova, tada tek osnovana tvrtka - Drava International.

Vlasnik i direktor Drava Internationala Zvonko Bede tijekom privatizacije postao je vlasnik nekoliko velikih i dotad uspješnih osječkih tvrtki, poput Name, Litokartona i Tvornice žigica Drava. Posljednje dvije - koje su zapošljavale više stotina radnika - već godinama ne rade, a poznata osječka Robna kuća Nama prije nekoliko godina prodana je Konzumu.