'PAPRENO I DUBOKO NEISTINITO'

Šeks spustio Škori: Plenković nastavlja esencijalno Tuđmanovo djelo

10.12.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Povodom 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, njegov bliski suradnik i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks rekao je da Tuđmanovu povijesnu ulogu 'treba promatrati istim metrom kao što se s jedne povijesne distance promatraju povijesne ličnosti u cijelom svijetu'

'Dakle, sve povijesne ličnosti su ono što su one u pojedinoj povijesnoj etapi predstavljale, koju su ulogu igrale i koje su one ideje zastupale i što su one stvorile. Tako treba promatrati i povijesnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika', kazao je Šeks gostujući na televiziji N1.

Dodao je da su brojni hrvatski političari kroz povijest imali plemenite ideje, ali nisu uspjeli. Tuđman je ostvario strateške ciljeve hrvatskog naroda.

Na kritike o demokratskom deficitu kaže da je Tuđman projektirao hrvatsku državu tako da će se preko hrvatskog Ustava, kroz zakonodavstvo ostvariti i socijalna država.

'I tu je dao ogromnu i neiscrpnu energiju. Aberacije i odmaci od njegovog strateškog cilja i njegove vizije nisu u zoni njegove odgovornosti - niti demokratski deficit, niti različita ograničenja. Najviše su protiv njega oponirali i još uvijek oponiraju oni koji su bili nedorasli tada njemu ili bilo kome drugome da budu predvodnici hrvatskog naroda', ocijenio je Šeks.

Što nedostaje

'Mi smo ostvarili glavne strateške ciljeve, a to je da smo stvorili državu, da smo ju obranili, pobijedili agresora, Hrvatska je članica EU-a, NATO-a, danas smo respektabilna država u Europi', kazao je Šeks.

Što se tiče drugih ciljeva poput društva socijalne pravde, on priznaje da ti ciljevi još nisu ostvareni, ali njihovo ostvarenje zadaća je novih generacija.

'Mi nismo ostvarili jedan drugi cilj koji je pred Hrvatskom, koji je pred budućnošću u Hrvatskoj, nismo ostvarili društvo socijalne pravde, društvo punine vladavine prava. Tu su nastale velike pukotine i šumovi u političkoj zbilji i nakon Tuđmanova silaska sa životne, biološke i političke pozornice i to je sada zadaća sadašnjih generacija i naraštaja, ali i budućih'.

UZ OBITELJ I DRŽAVNI VRH

Provjerite tko je sve na Mirogoju obilježio 20. obljetnicu smrti Franje Tuđmana

Pogledaj galeriju

Pretvorba i privatizacija, lopovi i grabežljivci

Što se tiče procesa pretvorbe i privatizacije i kako je isti tekao, Šeks kaže:

'Mi smo privatizaciju počeli 1990. kada je trebalo, kada je bio tzv. Markovićev zakon i kada je počela privatizacija. Da bi se to spriječilo donijeti su zakoni 1991. godine koji su trebali napraviti jednu pravednu pretvorbu društvenog vlasništva i trebalo ga je pretvoriti u razne druge vrste privatnog, državnog, zadružnog i drugih oblika vlasništva,' istaknuo je Šeks. Taj proces prekinuo je rat.

'Tada nismo još slutili da će doći do krvavog rata. Ubrzo, 1991. godine došlo je do rata i zaštitni i kontrolni mehanizmi koji su trebali jamčiti poštenu privatizaciju koja neće značiti grabež, pljačku nisu bili adekvatno napravljeni. Lopovi i grabežljivci su bili uvijek za korak-dva ispred državnih mehanizama kroz zakone i odluke Vlade.', kazao je Šeks, dodajući da je predsjednik Tuđman neprekidno inzistirao na tome da ta pretvorba i privatizacija mora biti čistih ruku.

  • +12
Franjo Tuđman Izvor: EPA / Autor: ATTILA KISBENEDEK

'Hrvatska tada, 1991., 1992. i tih godina kada je rat bio u punom zamahu nije uspjela stvoriti te kontrolne, zaštitne mehanizme da preventivno spriječi različite aberacije i zlouporabe koje su se događale u tom procesu.'

Što se tiče demokratskog deficita za kojega kritičari tvrde kako se manifestirao neslobodom medija, između ostaloga, Šeks tvrdi kako Tuđman nije bio autokrat te kako nije bilo problema sa neslobodom medija.

'Tuđman nije bio diktator, nije bio autokrat, bio je predsjednik države na krilima narodnog povjerenja, karizmatska osoba koji je i uz Ustav koji mu je davao snažne ovlasti (a takve su mu ovlasti i trebale u vrijeme ratnog stanja), kao predsjednik HDZ-a sa potpunim autoritem upravljao i vladao čvrstom rukom.'

'Bila je itekako sloboda medija koji su ga žestoko kritizirali i vrijeđali, tako da se ne može govoriti o neslobodi medija.'

  • +10
Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Škorina izjava je papreni, ali neistiniti sastojak kampanje'

Ovrnuo se i na nedavnu izjavu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore kako ovaj trenutni HDZ nije Tuđmanov HDZ.

'Sada je izborna kampanja i predsjednički kandidati svašta izjavljuju, mislim da je ova Škorina izjava da je Plenković izdao Tuđmana ili da on poziva HDZ-ovce da se vrate njemu, duboko neistinita. Premijer Andrej Plenković u promijenjenim okolnostima u kojima se Hrvatska sada nalazi itetkako nastavlja supstancijalno, esencijalno Tuđmanovo djelo. To je Hrvatska koju je Tuđman projektirao na ovim temeljima, zasadama koji su bili zasadi i Tuđmanove doktrine - a to je nacionalna pomirba ljudi, na tradiciji hrvatske ljevice, antifašizma, starčevićevskog državnog prava, Radićevog mirotvorstva. To su sve sada u promijenjenim okolnostima Tuđmanove doktrine'.

'Ova tvrdnja Miroslava Škore da je HDZ izdao Tuđmana spada u jedan papreni, ali neistiniti sastojak predsjedničke kampanje', kazao je Vladimir Šeks u razgovoru za N1.

O Milanoviću i Stjepanu Tuđmanu

'Milanović se ponaša kao kauboj u boksačkom ringu i sipa otrovne strijelice bez smisla i sadržaja', kaže Šeks.

Osvrnuo se i na ukazanje Tuđmanovog sina Stjepana na predizbornom skupu Miroslava Škore.

'Vrijeme je izbora, vrijeme je visokopolitizirano i u Europi i svijetu. Javljaju se pojedinci i stranke koje plešu na valu populizma... Javljaju se mesije koje traju poput kometa, zgasnu i nikad se ne pojave. Tako će biti i s pojedincima u ovoj kampanji'', kaže Šeks i dodaje kako uopće ne sumnja da će na predsjedničkim izborima pobijediti Grabar Kitarović.

'Ovo što je bilo s WhatsAppom, nisu oni došli u stegovni postupak zbog Škore, već što su propagirali govor mržnje. To što je rekao Stjepan Tuđman, to je njegovo demokratsko pravo, izbor. U smislu članstva neće biti konzekvenci', kaže Šeks.