NEPRAVILNOSTI U AGROKORU 90-IH

Šeks se hvali kako je nadmudrio Grmoju: Sad kažem ja brajko moj, sad ćemo ovako

23.11.2017 u 17:23

Bionic
Reading

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks komentirao optužbe koje je na njegov račun iznio glavni tajnik Mosta, Nikola Grmoja te kazao kako će DORH morati istražiti sumnje vezane uz rad izvanredne uprave Agrokora

Komentirajući izvanrednu upravu u Agrokoru, Šeks je za N1 istaknuo da će DORH morati istražiti sumnje vezane uz njezin rad.

Odgovorio je na prozivke Nikole Grmoje koji ga je optužio za zataškavanje kriminala vezanog uz Agrokor u prvoj polovici 90-ih.

'On je ustvrdio na konferenciji za tisak u Saboru, slavodobitno je pokazao kako on pokazuje krunski argument kako je HDZ, odnosno Vladimir Šeks 1992. zataškao prijavu koja je podnijeta od strane Narodne banke protiv Zagrebačke banke i njezina direktora Lukovića i po toj prijavi Vladimir Šeks kao javni tužitelj Republike Hrvatske nije ništa poduzeo', kaže Šeks.

  • +5
Nikola Grmoja na konferenciji za medije Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Tvrdi da ništa nije zataškao.

Ta prijava je 6. veljače 1992. predana okružnom tužiteljstvu protiv Lukovića i protiv Zagrebačke banke. Ja sam javni tužitelj postao 10. travnja 1992. godine, tri mjeseca kasnije nego što je ta prijava podnijeta. Republički tužitelj ne vodi konkretne predmete. Ja nisam vodio konkretni predmet', tvrdi.

Smatra da Grmoja nema elementarnih znanja o funkcioniranju političkog i pravosudnog sustava te da stotine prijava koje se upućuju okružnom tužiteljstvu nemaju ništa s javnim tužiteljem.

  • +12
Sva lica Vladimira Šeksa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Detaljno je opisao događaje iz 1993. i 1994. godine. Na to se razdoblje među ostalim, referirao i Grmoja kada ga je prozvao za ne postupanje vezano za kreditiranje Agrokora u tom razdoblju.

'Grmoja me optužio na tiskovnoj konferenciji u Saboru da sam prikrivao kriminal u Agrokoru, jer nisam ništa poduzeo kao potpredsjednik vlade tada povodom predstavke koja se odnosila na nepravilnosti. Uputila ju je jedna skupina građana, a ja sam je poslao javnom tužitelju Stjepanu Hercegu na postupanje….

'Grmoja je slavodobitno govorio da je govorio o '93.-oj, a da ja govorim o '94.-oj. Nakon toga ja lijepo iz arhive vlade zatražim što sam ja kao potpredsjednik vlade Republike Hrvatske poduzeo povodom ovoga izvješća financijske policije iz '94. koje je u vremenu od 24.1. do 24. 2. 1994. obavilo kontrolu poslovanja Agrokora.

Nakon toga izvještaja, koje je podnijela financijska policija ja 22. ožujka 1994. godine upućujem novom glavnom državnom odvjetniku, Krunislavu Olujiću dopis i u njemu kažem da u prilogu dostavljam dopis Ministarstva financija, postaje financijske policije za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb, u vezi s provedenom kontrolom o poslovanju Agrokora. Nakon što ja to upućujem glavnom državnom odvjetniku, nema reakcije. Ali zato ja upućujem 9. svibnja 1994. godine opet požurujemo naš dopis od 22. ožujka. Nema odgovora od Olujića, da bih ja 14. srpnja ponovno uputio požurnicu i zamolio ga da dostavi podatke. Nakon 14. srpnja ja odlazim u kolovozu iz Vlade i postajem potpredsjednik Sabora. Prema tome, tvrdnje Grmoje da sam ja stavio u ladicu i zataškao to izvješće financijske policije o kontroli nezakonitosti u poslovanju Agrokora jednostavno nije istina', poručio je Šeks.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Na pitanje smatra li da je Olujić stopirao istragu, Šeks poručuje. Pitajte njega.

'Prvo, i on sam kao glavni državni odvjetnik ne postupa, on je trebao i to treba provjeriti, je li povodom izvješća financijske policije koje je dobio u DORH, je li to proslijedio okružnim državnim odvjetništvima na odgovarajući postupak. Ja od 1992. godine upućujem zahtjeve prema glavnom državnom odvjetniku', kazao je Šeks.

Kazao je da je Grmoja 'tri puta udario to uništa'. 'Prvi put kad me otpužio za prikrivanje nezakonistosti, drugi put kad me optužio da sam devedesetih izvješća povjerenstva strpao u ladicu i treći puta ovo sad, kad je 21. studenog slavodobitno rekao.Napravio je elementarne previde, trebao je voditi računa s kim ima posla, da sam ja jako dugo u politici. U vrijeme kad se zbivale ovo o čemu govori, on je bio dječarac od desetak godina, a ja sam bio i potpredsjednik Vlade i predsjednik Sabora i javni tužitelj. Namjerio se na mene, nije znao da ja raspolažem i da ću doći do svih potrebnih podataka, a ključ je od toga što on mene drži najodgovornijim zašto su mostovci izletjeli iz Vlade. On misli da sam ja presudno utjecao da se koalicija razvrgne', kazao je Šeks tvrdeći da on nema veze s tim.